‘Polen schendt mensenrechten aan grens met Belarus’
migrantencrisisPolen moet onmiddellijk hulpverleners toelaten tot de migranten aan zijn grens met Belarus. Daarnaast moet het hard optreden tegen groepen die zich misdragen jegens hen en medisch personeel dat hen helpt. Ook moet het land stoppen migranten die al ‘binnen’ zijn terug over de grens te duwen en moet het zijn procedures openstellen voor wie asiel aanvraagt.
Dat zegt Dunja Mijatovic, mensenrechtencommissaris bij de Raad van Europa in Straatsburg, na een vierdaags bezoek aan de regio. Impliciet verwijt zij Polen op een aantal punten schending van mensenrechten.
Hoewel Belarus verantwoordelijk wordt gehouden voor de noodsituatie in het niemandsland tussen de twee landen, kan dat Polen niet ontslaan van zijn plicht basale mensenrechten na te leven, aldus Mijatovic in haar kritische rapport. Door in dit sterk gepolitiseerde conflict voortdurend de nadruk te leggen op veiligheid, worden mensenrechten al te makkelijk onder het tapijt geveegd, en voelen groepen die gewelddadige acties ondernemen tegen migranten en hulpverleners zich aangemoedigd. Mijatovic spreekt van intimidatie en wraakacties, zowel in als buiten de zone waarvoor de noodtoestand geldt.
Wraakacties
,,Aanvallen op auto’s van medisch personeel dat vrijwillig eerste hulp verleent aan mensen die vastzitten aan de grens zijn een hoogst verontrustend voorbeeld van dat soort wraakacties”, aldus Mijatovic. ,,Mensen die zich hieraan schuldig maken moeten onmiddellijk verantwoordelijk worden gesteld voor hun daden.”
Door hen hun gang te laten gaan, lopen niet alleen migranten, maar ook hulpverleners, verdedigers van mensenrechten en journalisten onnodige risico’s. Mijatovic roept Polen ook op de noodtoestand niet langer dan nodig is te handhaven ‘en daarmee een abnormale situatie normaal te maken’.
Militarisering
Door de conflictzone af te snijden van de buitenwereld wordt niet alleen de hulpverlening belemmerd, maar kunnen media ook niet op een verantwoorde manier verslag doen. Dat raakt de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie. De militarisering van het grensgebied heeft tenslotte een grote impact op de lokale bevolking.
Mijatovic roept Polen met klem op het asielrecht te eerbiedigen. Dat betekent: mensen niet terug de grens over duwen en asielaanvragen in behandeling nemen om te zien of iemand recht heeft op toelating of niet. Polen, aldus Mijatovic, hoeft niet alles alleen te doen. ,,Dit is een Europese kwestie die vraagt om een antwoord, gebaseerd op solidariteit en respect voor mensenrechten, kortom: op Europese normen en waarden.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea vuurt opnieuw drie ballistische raketten af, vlak na bezoek Biden aan Zuid-Korea
Noord-Korea heeft drie ballistische raketten afgevuurd richting de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De lanceringen gebeurden vlak nadat de Amerikaanse president Joe Biden de regio had verlaten. -
Beijing en Moskou blokkeren sancties tegen Noord-Korea om rakettesten
China en Rusland hebben donderdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hun veto uitgesproken tegen een resolutie van de Verenigde Staten. Die wilden nieuwe sancties opleggen aan Noord-Korea na diverse testen van ballistische raketten. De dertien andere leden van de VN-Veiligheidsraad stemde wel voor de resolutie. -
grensconflict Polen
Eerste Irakezen vertrekken vrijwillig met evacuatievlucht uit Belarus
Belarus is bereid 5000 migranten terug te sturen naar hun land van herkomst als de EU-landen er 2000 toelaten. President Aleksandr Loekasjenko heeft dat gezegd in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, citeert het Belarussische persbureau Belta. Het aanbod komt op het moment dat de eerste groep van ruim 400 Iraakse migranten vandaag vrijwillig terug naar huis vliegt. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMGrens Belarus/Polen
900 euro voor route naar Europa: ‘Ze zeiden dat het makkelijk zou zijn’
Tien dagen lang zat Mutasem Mansor vast in het niemandsland tussen Polen en Belarus. ,,Ze zeiden dat het makkelijk zou zijn, maar het voelde als de hel.”
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Gast (28) vermoord in pas geopend Deens hotel: 'Gezochte Nederlander niet bij ons bekend’
De 24-jarige Nederlander die internationaal gezocht wordt voor een moord in een Deens hotel, staat zeer waarschijnlijk op bewakingscamera’s van dat hotel. De beelden zijn overgedragen aan de Deense politie, zegt een woordvoerder van de keten tegen deze site. Het gloednieuwe hotel in hartje Kopenhagen is pas sinds september vorig jaar open voor publiek. ,,Het is een ontzettend heftig incident en we leven mee met de nabestaanden van het slachtoffer.” -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.