Kardinaal Rainer Maria Woelkina na ontvangst van het misbruikrapport in maart dit jaar.
Volledig scherm
Kardinaal Rainer Maria Woelkina na ontvangst van het misbruikrapport in maart dit jaar. © EPA

Paus stuurt Nederlandse onderzoeker naar in misbruikcrisis verkerend bisdom Keulen

Paus Franciscus stuurt twee onderzoekers van de Rooms-Katholieke Kerk naar het aartsbisdom Keulen. Dat kampt met een vertrouwenscrisis als gevolg van een omvangrijk misbruikschandaal. De onderzoekers, onder wie de bisschop van Rotterdam, kijken onder meer naar mogelijke fouten bij het behandelen van misbruikzaken door de Keulse kardinaal, meldt de gezant van de Heilige Stoel in Berlijn. 

 1. Russische soldaten getuigen over hoe ze ‘gedumpt’ werden aan Oekraïens front: ‘Dit stomme leger doet helemaal niets’
  Met video

  Russische soldaten getuigen over hoe ze ‘gedumpt’ werden aan Oekraïens front: ‘Dit stomme leger doet helemaal niets’

  Een nieuwe video van twee Russische soldaten toont nogmaals hoe de gedeeltelijke mobilisatie die in Rusland van kracht is, grote ontevredenheid onder de bevolking veroorzaakt. In de video klagen de soldaten over hoe ze “gedumpt zijn in een bos” aan de Oekraïense frontlinie zonder voedsel of water. ,,Niemand geeft om ons”, hekelen ze. ,,En de commandanten zijn echte idioten.”
 2. Europol opent jacht op meest gevaarlijke criminelen van Europa, óók op deze Nederlanders
  eu most wanted

  Europol opent jacht op meest gevaarlij­ke criminelen van Europa, óók op deze Nederlan­ders

  Twee Nederlanders behoren tot de gevaarlijkste en meest gezochte criminelen van Europa. Dat blijkt uit een nieuwe opsporingslijst die onderzoeksorganisatie Europol vandaag heeft gelanceerd. Het gaat om ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (31) en Edwin Wright (63). Een door Nederlandse justitie gezochte Portugees is ook op de lijst gezet: de 63-jarige Paolo dos Santos, leider van een criminele bende.