Volledig scherm
Theresa May op archiefbeeld © EPA

'Partijgenoten overleggen over afzetten May'

Conservatieve Britse parlementariërs hebben overlegd over het afzetten van de Britse premier Theresa May. Zo'n vijftig tegenstanders van de brexitplannen van May bespraken hoe en wanneer ze hun partijleider tot aftreden kunnen dwingen, bericht de BBC.

De leden van de denktank European Research Group (ERG) van de conservatieve partij kwamen gisteravond bijeen. Ze spraken toen openlijk over de politieke toekomst van May. Om haar af te kunnen zetten als conservatieve leider, moet eerst een interne partijverkiezing in gang worden gezet. Daarvoor is de momenteel de steun nodig van 48 conservatieve parlementariërs, 15 procent van het totaal.

Op de bijeenkomst klonken opmerkingen als ,,ze is een ramp'' en ,,iedereen die ik ken is van mening dat ze moet opstappen'', bericht de BBC. Toch lijken de ERG-leden niet van plan te zijn May onmiddellijk uit te dagen. Ze willen eerst een kandidaat vinden die een goede kans heeft de premier te verslaan in een partijverkiezing.

  1. Meesterdief over juwelenroof Venetië: ‘Ze hadden hulp van binnenuit’

    Meester­dief over juwelen­roof Venetië: ‘Ze hadden hulp van binnenuit’

    Tot januari was de Italiaan Vincenzo Pipino de enige die er ooit in was geslaagd het Dogepaleis in Venetië te beroven. Begin dit jaar traden dieven in zijn voetsporen: ze gingen ervandoor met juwelen ter waarde van 2 miljoen euro afkomstig uit de kunstcollectie van een lid van de Koninklijke familie uit Qatar. Pipino – een zelfverklaarde Robin Hood – laat nu zijn licht schijnen over de zaak in de Britse krant The Guardian.