Volledig scherm
Een koala - de schroeiplekken op haar rug - met het kleintje te midden van de smeulende aarde. © Darren, Jimboomba Police

Pakkend beeld: koala met verbrande rug beschermt jonkie tegen bosbranden

Al enkele dagen wordt de outback van Queensland geteisterd door branden. Huizen gaan in vlammen op en ook het wildleven wordt niet gespaard. Maar tussen alle ellende is er ook een verhaal met een happy end. Australische hulpverleners troffen een koala aan die haar baby heeft kunnen behoeden voor het vuur. Een Australische dierenbeschermingsorganisatie verspreidde de foto met daarbij de oproep op dieren in nood te letten. Het plaatje van het aandoenlijke duo gaat nu viraal.

Meer dan twintig woningen en een populaire historische ecolodge zijn vernield door bosbranden in het oosten van Australië. De branden woeden al voor de derde dag op rij. Brandweerlieden bestrijden de talrijke brandhaarden met man en macht, maar hebben niet kunnen verhinderen dat al duizenden hectare in vlammen opging. Tussen al dat vuur hebben ze ook een bijzondere ontdekking gedaan in de buurt van Canungra. 

Ze redden er een koala en haar jonkie in het afgebrande gebied. Het volwassen dier was verbrand aan rug en oren en zat op een nog smeulende boomstam. In niemandsland en alleen op de wereld, zo leek het wel. Maar ze was niet alleen. In haar armen hield ze krampachtig een baby vast. Het kleintje was gezond gebleven dankzij haar moeder.

Lees door onder de foto.

Shock

Politieagent Darren Ward was de eerste die de dieren aantrof.  ,,Ze waren in shock. Ik bleef even bij ze in de auto zitten tot er vrijwilligers van de dierenbescherming kwamen om de zorg over de twee over te nemen’’, zegt hij tegen Australische media. 

De beide dieren werden naar een dierenkliniek overgebracht. Daar werd vastgesteld dat ze zullen genezen van hun verwondingen en kunnen ze bekomen van hun hachelijke avontuur.

De Australische dierenbeschermingsorganisatie Wildcare Australia verspreidde vrijdag via Facebook een foto van het tweetal. Daarbij staat ook de oproep om te letten op de dieren die in nood zijn gekomen door de bosbranden.