De voormalige CIA-medewerker Kevin Mallory op een politiefoto.
Volledig scherm
De voormalige CIA-medewerker Kevin Mallory op een politiefoto. © AP

Oud-CIA’er krijgt 20 jaar cel na spionage voor China

Een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is in de VS veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar wegens spionage voor China. De jury achtte bewezen dat de 62-jarige oud-medewerker van de CIA defensiegeheimen aan China heeft doorgespeeld.

Het vonnis is minder zwaar dan de levenslange straf die de aanklagers hadden geëist, maar forser dan de tien jaar cel waarom de verdediging had gevraagd.

De oud-CIA’er, Kevin Mallory uit Leesburg in Virginia, zou in ruil voor de informatie 25.000 dollar (zo’n 20.000 euro) hebben gekregen. Volgens de aanklager was die betaling pas het begin van iets dat tot meer zou zijn uitgegroeid als Mallory niet gepakt was.

Mallory werkte op meerdere afdelingen en had toegang tot de hoogste categorie geheimen. In 2017 werd bij hem op het vliegveld van Chicago na terugkeer van een reis naar Sjanghai met zijn zoon 16.500 dollar aangetroffen waarvoor hij geen verklaring had. 

Vervolgens kwam hij verder in het nauw toen er tijdens een ondervraging op zijn telefoon berichten aan en van zijn Chinese opdrachtgever opdoken. ,,Jullie doel is meer informatie verkrijgen, mijn doel is om betaald te krijgen’’, schreef Mallory onder meer. De telefoon was hem door de Chinezen gegeven.

‘Alarmerende toename’

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er een ,,alarmerende toename’’ van Amerikaanse spionnen die hun land verraden aan China. Eerdere deze maand bekende een andere CIA-medewerker al gespioneerd te hebben voor Peking. Hij ontving voor zijn informatie honderdduizenden dollars van de Chinezen.