Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg.
Volledig scherm
Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg. © AP

Oud-burgemeester New York toch in race om Witte Huis

Michael Bloomberg, de voormalig burgemeester van New York, heeft zich toch gemeld voor de race om de Democratische kandidatuur voor het presidentschap bij de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Eerder had hij laten weten geen kandidaat te willen zijn.

De miljardair, mediamagnaat en filantroop acht de huidige Democratische kandidaten niet in staat om het op te nemen tegen president Donald Trump. ,,Mike maakt zich steeds meer zorgen’’, reageerde Bloombergs woordvoerder Howard Wolfson in een verklaring. De 77-jarige Bloomberg, die van 2002 tot 2013 gedurende drie termijnen burgemeester was van de grootste stad van Amerika, levert deze week de papieren in voor de Democratische voorverkiezing in de staat Alabama.

Bloomberg is ceo en oprichter van de media-onderneming Bloomberg L.P. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes zet hem op de achtste plaats van rijkste Amerikanen, met een geschat vermogen van 53,4 miljard dollar (43,8 miljard euro). Dat zou hem in staat stellen zijn eigen campagne te financieren.

Bloomberg profileert zich onder meer als voorvechter van klimaatbescherming en vermindering van het aantal wapens in de VS.

,,Mike zou een nieuwe keus zijn voor de Democraten, gebaseerd op een unieke geschiedenis van het leiden van de grootste stad van de VS, het van de grond af opbouwen van een bedrijf en het oppakken van een aantal van Amerika’s grootste uitdagingen als een invloedrijke filantroop’’, aldus Wolfson. 

Zeventien kandidaten

De Democratische kandidatuur telt nu zeventien kandidaten. Volgens recente peilingen zijn er vier favorieten: de Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders, die de progressieve vleugel van de partij vertegenwoordigen, en voormalig vice-president Joe Biden en burgemeester Pete Buttiieg van South Bend (Indiana), die bekendstaan als leden van de meer gematigde vleugel.

Bloomberg zou met zijn 77 jaar de op een na oudste Democratische kandidaat zijn, na Sanders (78). Biden is 76 jaar en Warren 70. Buttiieg is 37. De zittende president Donald Trump is 73 jaar.

  1. Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Italianen dragen hun mondkapjes in stijl (en dat mag wat kosten)

    Het eerste ‘post-lockdown’ weekend zit erop. Italianen zijn in groten getale de straat op gegaan. Op wat incidenten na is het redelijk rustig verlopen. Zeker hier in Rome houden mensen afstand en dragen ze een mondkapje. Er wordt in Italië altijd overal over gediscussieerd, vooral over eten, maar de mascherina staat niet ter discussie. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen terug.