Order! Weer is de hoofdrol voor de voorzitter van het Lagerhuis

En weer keek de wereld vanmiddag naar John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis. Hier kennen we hem vooral als de man die zo vaak ‘Order!’ schreeuwt in het Lagerhuis, maar inmiddels speelt hij een hoofdrol in de slepende brexitsoap. Maar wie is hij?

Bercow verlaat zijn huis niet zonder een opvallende das, ook niet als hij een andere rol vervult dan voorzitter, zoals hier tijdens een prijsuitreiking in Londen, eerder deze maand.
Volledig scherm
Bercow verlaat zijn huis niet zonder een opvallende das, ook niet als hij een andere rol vervult dan voorzitter, zoals hier tijdens een prijsuitreiking in Londen, eerder deze maand. © Getty Images

Zijn kat luistert naar de naam ‘Order’. En geeft John Bercow zo een fijne mogelijkheid ook thuis zijn schreeuwtechnieken te oefenen. Breed is het pallet aan orde-oproepen waar de Speaker van het House of Commons over beschikt. Zacht en vriendelijk, met dat typische, deftige Britse accent. Als een strenge, rechtvaardige schoolmeester. Of ronduit tierend, ondertussen rood aanlopend.

Hij is klein van stuk (1,68 meter), maar heeft een mond voor twee. In het kippenhok dat het Britse Lagerhuis vaak is, moet je wel een sterke ruggengraat hebben om als voorzitter overeind te blijven. Bercow doet dat inmiddels al bijna tien jaar, vaak met een dosis (lompe) humor, soms lachwekkend overdreven, tot hij zichzelf schor heeft geschreeuwd. In Engeland is hij uitgegroeid tot een beroemdheid, van wie talloze (compilatie)filmpjes op YouTube circuleren.

Maar die beroemdheid heeft vooral een hele belangrijke rol in de Britse politiek. Ook vandaag weer, toen hij een voorstel van premier Boris Johnson om diens brexitplan opnieuw in stemming te brengen, blokkeerde. Gespannen keken de Britten én de rest van de wereld vanmiddag live naar zijn rede, waarin hij zijn besluit uitgebreid maar resoluut bekendmaakte.