Opnieuw rellen in Chili, drie doden

videoDrie mensen zijn gisteravond (lokale tijd) tijdens onlusten in de Chileense hoofdstad Santiago door een brand in een supermarkt om het leven gekomen. De brand brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar vanochtend vroeg.

Volledig scherm
Een auto gaat in vlammen op tijdens de onlusten in de Chileense hoofdstad Santiago. © AFP
Volledig scherm
Voor het eerst sinds 1990 patrouilleerden er weer militairen op straat in Santiago. © REUTERS

,,We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden”, vertelde Rubilar aan verslaggevers.

In Santiago braken twee weken geleden protesten uit tegen tariefsverhogingen van vier eurocent in het openbaar vervoer. In de nacht van vrijdag op zaterdag stelde president Sebastián Piñera de noodtoestand in voor de hoofdstad na hevige onlusten, waarbij zeker zestien bussen in vlammen opgingen, winkels werden geplunderd en diverse gebouwen in brand werden gestoken. 

Gisteren schortte Piñera de tariefsverhogingen op, maar het blijft onrustig. ,,Ik heb met grote nederigheid geluisterd naar de stem van mijn landgenoten. Zo zijn democratieën gebouwd’’, sprak Piñera tijdens een televisietoespraak vanuit het presidentieel paleis La Moneda in Santiago. 

Inmiddels is een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Voor het eerst sinds de militaire dicatuur van generaal Augusto Pinochet in 1990 werd beëindigd, patrouilleerden op bevel van Piñera weer militairen in de straten van Santiago.

Waterkanonnen

Ondanks de aanwezigheid van de militairen en politie, trokken zaterdag opnieuw duizenden Chilenen de straat op, ook in steden buiten Santiago. Ze protesteerden niet alleen tegen de ov-tariefsverhoging, maar ook tegen de prijzen van elektriciteit, water en medicijnen.

De politie gebruikte waterkanonnen en schoot traangas af op de betogers, die barricades hadden opgeworpen en winkels plunderden. Over de hele stad werd een aantal winkelcentra gesloten. 

Het openbaar vervoer in Santiago lag zaterdag stil. Ook de metro in de hoofdstad bleef een dag na de ernstige vernielingen van vrijdag dicht. Volgens de autoriteiten zijn 41 stations van het metrostelsel, een van de Chileense trotsen, vernield. Het is nog niet bekend wanneer de metrotreinen weer gaan rijden.

Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Er is inmiddels een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen 20.00 uur en 07.00 uur.

Concerten André Rieu afgelast

De concerten die André Rieu zaterdag en zondag zou geven in Santiago zijn afgeblazen vanwege de noodtoestand. Dat meldt zijn zoon Pierre Rieu. Vrijdag werden alle grootschalige evenementen in de Chileense hoofdstad al afgelast vanwege de uit de hand gelopen demonstraties tegen tariefsverhogingen in het openbaar vervoer.

De violist en orkestleider kreeg het advies zo snel mogelijk het vliegtuig te pakken en heeft dat ter harte genomen. De twee concerten worden op een later moment ingehaald, aldus Pierre Rieu. Nieuwe data worden nog geprikt. Ook kunnen fans het geld van de tickets terugkrijgen, daar worden ze later over geïnformeerd.

Volledig scherm
En boze betoger trekt aan haar haren en schreeuwt het uit bij een gepantserde politiewagen. © AP

Rellen vrijdag

Vrijdag liep de situatie in Santiago volledig uit de hand. Betogers stichtten branden en sloegen aan het rellen. Zo’n zestien bussen gingen in vlammen op en tientallen metrostations raakten zwaar beschadigd door branden. Het metrosysteem in Santiago vervoert dagelijks drie miljoen passagiers. Ook het hoofdkantoor van het energiebedrijf en een bankfiliaal werden in door brandstichting getroffen. De relschoppers plunderden ook winkels in diverse regio’s van de Zuid-Amerikaanse metropool.

Arm en rijk

Volledig scherm
Het hoofdkantoor van energiebedrijf Enel stond in lichterlaaie. © @BENJABENJITA VIA REUTERS

Piñera hield in de nachtelijke uren een toespraak op televisie, waarin hij de noodtoestand uitriep, nadat overdag veel inwoners de straat op gingen om te betogen.  Hij zei dat hij een speciale wetgeving in het leven roept om de degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade te berechten. Ook zei hij de dialoog te willen aangaan met de mensen die hardst zijn getroffen door de prijsstijgingen.

Chili is een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, al kent het land ook een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. De kosten van levensonderhoud staan hoog op de politieke agenda. De onrust begon toen de regering twee weken geleden de prijzen van het metrokaartje verhoogde van 800 naar 830 peso's, een stijging van omgerekend 4 eurocent.

Volledig scherm
De Chileens oproerpolitie wordt bekogeld door rellende demonstranten. © EPA

Op de barricades

Daarop gingen scholieren en studenten de barricades op. Gisteren was de meest grimmige dag van de protesten. Op tv-beelden is te zien hoe pantserwagens door de straten van de Chileense hoofdstad rijden, nadat de regering het leger inzette. Een beeld dat herinneringen oproept aan de tijd van dictator Augusto Pinochet. Vanwege het geweld zijn alle metrostations in de stad gesloten.

De stations blijven dit gehele weekend dicht. De maatregel dient, volgens Piñera, om ‘ieders veiligheid en de rechten te beschermen tegen de acties van echte criminelen’. De Chileense overheid stelt de raddraaiers verantwoordelijk voor het niet functioneren van, of schade aan, het metronetwerk, aldus binnenlandminister Andrés Chadwick. Wie gepakt wordt riskeert een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar.

Volledig scherm
Demonstranten maken handgebaren voor het brandende Macul-metrostation. © AFP

Populariteit Piñera 

Volledig scherm
Uit protest tegen de prijsverhogingen in het OV moest een metrokantoor het ontgelden. © REUTERS

Brandweerlieden waren in staat om de branden, veroorzaakt door brandbommen, te bedwingen. Er vielen geen gewonden. Duizenden inwoners van Santiago sloegen op potten en pannen, uit solidariteit met de betogers. De populariteit van Piñera is tanende door de tegenvallende economische groei van het, doorgaans zo rustige, land. De verwachting is dat de maatregel hem op meer tegenstand komt te staan.

Volledig scherm
Zo'n zestien bussen gingen tijdens de protesten in vlammen op. © AP
Volledig scherm
Een van de meer dan veertige vernielde metrostations in Santiago. © AFP