Volledig scherm
De reclame toont hoe een man een vrouw slaat, terwijl hij ‘Fake Bicky, fwa!’ roept. © Facebook Bicky Burger

Ophef over nieuwe reclame Bicky Burger waarin man een vrouw slaat

Er is ophef ontstaan over een nieuwe reclamecampagne van het Belgische hamburgermerk Bicky Burger. Die toont hoe een man een vrouw slaat, terwijl hij ‘Fake Bicky, fwa!’ roept. Op sociale media wordt met onbegrip gereageerd. ‘Proficiat, mopjes over huiselijk geweld zijn echt wat we nodig hebben’, klinkt het. En ook: ‘Wat een degoutante, platvloerse, goedkope campagne.’

Met de campagne wil het bedrijf achter de bekende hamburger, die in de meeste Belgische en enkele Nederlandse snackbars wordt verkocht, duidelijk maken dat een échte Bicky Burger in een groen doosje zit. En niet in een wit doosje, zoals op de tekening van de reclame. ‘Welke frituur verdient ook een bickslap?!’, is het commentaar dat erbij werd gezet.

Dat valt duidelijk niet in goede aarde. Op sociale media wordt met afkeuring gereageerd op de campagne, die volgens velen huiselijk geweld verheerlijkt. ‘Gerapporteerd voor geweld’, klinkt het in de commentaren. ‘Een reclame om van te kotsen. Wat een lege doos is jullie marketingdepartement. #geenbickymeervoormij.’ En: ‘De enige die hier moet worden geslapt, is degene die vond dat dit een goed idee was om te posten. Zijn jullie speciale sauzen jullie naar het hoofd gestegen?’

Doosjes niet leverbaar

De campagne is dubbel pijnlijk, aangezien er ook problemen lijken te zijn met de levering van de groene doosjes. ‘Als de doosjes voorradig zijn bij jullie, tenminste! Ik heb weken zonder gezeten door jullie fout. En dan nu deze reclame. Niet echt tactvol’‚ aldus een eigenaar van een snackbar.

Bicky Burger heeft inmiddels gereageerd op de ophef via Facebook. ‘Wij willen absoluut vrouwengeweld niet promoten en wij keuren dit ten strengste af. Dit is echt not done! Dit was ook niet de insteek van de post. Echter is de insteek van de post dat Fake Bicky’s verkopen ook not done is.’ Het bedrijf erkent ook dat de doosjes even niet leverbaar waren.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Bicky Burger van zich laat horen met een controversiële campagne. Afgelopen maart deelde het hamburgermerk al eens een video op Facebook waarin een vrouw werd opgevoerd die plastische chirurgie onderging. De ondertitel was toen: ‘Maar nooit voor een goed stuk vlees.’ Ook dat lokte flink wat verontwaardiging uit.

 1. Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan
  liveblog corona

  Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettin­gen op cruise­schip Japan

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.