Open Arms-schip tóch niet naar Spanje, opvarenden van boord in Lampedusa

Een Italiaanse aanklager heeft beslag laten leggen op het schip Open Arms, dat met 83 vluchtelingen koers zette naar Lampedusa. De opvarenden gingen dinsdagavond op het kleine eiland ten zuiden van Sicilië van boord.

Volledig scherm
Een opvarende wordt van boord geholpen. © REUTERS

Volgens een bron bij de Italiaanse justitie is besloten de migranten van het schip te halen vanwege de ‘moeilijke omstandigheden’ aan boord.

De opvarenden zaten een kleine drie weken op het schip. De afgelopen dagen lag het voor anker nabij Lampedusa, maar Italië weigerde al die tijd om de migranten toe te laten. Wel werden eerder al 27 kinderen die zonder begeleiding reisden en 13 mensen die medische hulp nodig hadden toegelaten.

Spanje

Het leek er dinsdag even op dat de vluchtelingen naar Spanje zouden worden overgebracht. Dat land had beloofd zich te ontfermen over de mensen en ze met een Spaans schip te vervoeren naar haven van Palma de Mallorca, zei de Spaanse regering in een verklaring. De kapitein van het schip liet eerder al weten dat de reis naar Spanje te lang zou duren. De situatie aan boord was nijpend, ze hij.

Het schip strandde 19 dagen geleden voor de kust van Lampedusa. Eerder werd een aantal kinderen zonder ouders al van boord gehaald. 

Volledig scherm
Het schip bij aankomst op Lampedusa. © EPA
 1. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.
 2. Brabander Johannes V., verdacht van moord op Roemeens meisje (11) omgekomen bij ongeval Escharen: politie denkt aan zelfmoord
  Update

  Brabander Johannes V., verdacht van moord op Roemeens meisje (11) omgekomen bij ongeval Escharen: politie denkt aan zelfmoord

  ESCHAREN - De 47-jarige Nederlander die een Roemeens meisje zou hebben gewurgd en massaal gezocht werd door de Roemeense politie, zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat zeggen het Openbaar Ministerie Oost-Brabant en de politie. Het lijkt erop dat de man bewust op een vrachtwagen is ingereden in Escharen. Hij wordt ervan verdacht een 11-jarig meisje uit het Roemeense dorp Gura Şuţii te hebben vermoord.