Open Arms-schip tóch niet naar Spanje, opvarenden van boord in Lampedusa

Een Italiaanse aanklager heeft beslag laten leggen op het schip Open Arms, dat met 83 vluchtelingen koers zette naar Lampedusa. De opvarenden gingen dinsdagavond op het kleine eiland ten zuiden van Sicilië van boord.

Een opvarende wordt van boord geholpen.
Volledig scherm
Een opvarende wordt van boord geholpen. © REUTERS

Volgens een bron bij de Italiaanse justitie is besloten de migranten van het schip te halen vanwege de ‘moeilijke omstandigheden’ aan boord.

De opvarenden zaten een kleine drie weken op het schip. De afgelopen dagen lag het voor anker nabij Lampedusa, maar Italië weigerde al die tijd om de migranten toe te laten. Wel werden eerder al 27 kinderen die zonder begeleiding reisden en 13 mensen die medische hulp nodig hadden toegelaten.

Spanje

Het leek er dinsdag even op dat de vluchtelingen naar Spanje zouden worden overgebracht. Dat land had beloofd zich te ontfermen over de mensen en ze met een Spaans schip te vervoeren naar haven van Palma de Mallorca, zei de Spaanse regering in een verklaring. De kapitein van het schip liet eerder al weten dat de reis naar Spanje te lang zou duren. De situatie aan boord was nijpend, ze hij.

Het schip strandde 19 dagen geleden voor de kust van Lampedusa. Eerder werd een aantal kinderen zonder ouders al van boord gehaald. 

Het schip bij aankomst op Lampedusa.
Volledig scherm
Het schip bij aankomst op Lampedusa. © EPA