Herstelwerkzaamheden aan de olie-installatie Aramco, in Abqaiq, Saoedi-Arabië
Volledig scherm
Herstelwerkzaamheden aan de olie-installatie Aramco, in Abqaiq, Saoedi-Arabië © REUTERS

Ook Johnson denkt dat Iran achter aanval op Saoedische olie-installaties zit

Ook de Britse premier Boris Johnson denkt dat Iran achter de aanval op de Saoedische olie-installaties zat. Hij zei vanochtend dat hij met de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten werkt aan een gezamenlijke reactie op de aanval.

Verder zei Johnson dat hij zich zal buigen over een voorstel van de VS om de Saoediërs beter te beschermen. Washington meldde enkele dagen geleden dat de VS meer troepen en raketinstallaties naar Saoedi-Arabië gaat sturen. Volgens het Pentagon gaat het om een beperkte troepeninzet.

Johnson sprak vanochtend in het vliegtuig met journalisten van onder meer The Guardian over de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran. Hij is onderweg naar New York voor een bijeenkomst van de Verenigde Naties. De Britse premier zal daar praten met onder anderen de Iraanse president Hassan Rohani.

Schuld

Iran zelf zegt onschuldig te zijn. De beschuldigingen zouden zijn bedoeld om toekomstige acties tegen Iran te rechtvaardigen. De Houthi-rebellen in Jemen hebben de actie opgeëist, maar de VS en Saoedi-Arabië geloven daar niet in. Saoedi-Arabië zegt bewijzen te hebben dat het gevonden wapentuig van Iraanse makelij is. 

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.