Volledig scherm
Een van de migrantenkampen in de 'jungle' bij Calais. © afp

Ontruiming 'jungle' Calais begint aanstaande maandag

De Franse autoriteiten gaan maandag van start met het weghalen van migranten uit het geïmproviseerde vluchtelingenkamp bij Calais. De zogeheten jungle moet volgens een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een week tijd worden ontmanteld.

Duizenden migranten en vluchtelingen bewonen het kamp. In veel gevallen proberen zij vanuit de kustplaats Groot-Brittannië te bereiken. Afgelopen week was er nog ophef over 300 jonge vluchtelingen die de oversteek mochten maken. Er zouden volwassenen tussen zitten die misbruik maakten van de mogelijkheid.

De autoriteiten verwachten bijna 6500 mensen over te moeten brengen naar zo'n 450 opvangcentra.

Hangar
Volgens de functionaris worden de migranten overgebracht naar een enorme hangar. Daar wordt gekeken of het gaat om kinderen zonder begeleiding, gezinnen, volwassenen of kwetsbare personen.

Bij de ontmanteling van het kamp zouden zo'n 1250 agenten en gendarmes zijn betrokken. Nadat de migranten uit de jungle zijn gehaald, moeten ze een medische controle ondergaan en besluiten of ze asiel willen aanvragen.

Druk
Het Europees Parlement zette eerder deze maand de Franse president Hollande onder druk om eindelijk met een oplossing voor het illegale vluchtelingenkamp te komen. Hollande was toen nog bang dat de sluiting van Calais meteen tot illegale kampen elders langs de kust zou leiden.