Volledig scherm
De regering van president Desi Bouterse heeft beloofd een onderzoek in te stellen naar de geruchten over fraude bij de staatsbank. © ANP

Onderzoek naar grootschalige fraude bij Surinaamse staatsbank

Naar aanleiding van de vele geruchten over mogelijk grootschalige fraude bij de staatsbank SPSB (Surinaamse Postspaarbank), heeft de regering van president Desi Bouterse besloten een onderzoek hiernaar in te stellen.

Al ongeveer twee weken doen de geruchten de ronde dat de SPSB leningen heeft verstrekt aan voornamelijk regeringsgezinde personen, die uiteindelijk niet terugbetaald hoeven te worden. Deze geruchten hebben voor grote verontwaardiging in de Surinaamse gemeenschap gezorgd.

De mogelijke malversaties zijn eind april aan de kaak gesteld door de voorzitter van een van de grootste vakbonden. De afgelopen dagen zijn de bewuste documenten met namen en rekeningnummers op straat komen te liggen. De regering heeft de procureur-generaal gevraagd te onderzoeken of het daadwerkelijk om bankdocumenten gaat. Er wordt intern onderzoek gedaan door Surinaamse accountantsdienst en een accountantskantoor.

Dit kan eventueel leiden tot een strafrechtelijk onderzoek.