Volledig scherm
Omarosa Manigault-Newman en President Donald J. Trump. © EPA

Omarosa: 'Trump is losgeslagen racist'

Voormalig Witte Huis-medewerker Omarosa Manigault Newman noemt Donald Trump ‘een losgeslagen racist die zich niet kan beheersen’. De president slaat terug: ,,Zij is een smeerlap.’’

Donald Trump reageert met gestrekt been. ,,Ik voel me door haar verraden. Zij is een ‘lowlife’, een smeerlap.’’ Het gaat over Omarosa Manigault Newman, voormalig deelnemer aan Trumps realityshow The Apprentice en tot december in het Witte Huis medeverantwoordelijk voor communicatie.

Manigault Newman heeft over die periode haar memoires geschreven, getiteld ‘Unhinged’(Losgeslagen). Zij noemt Trump in haar boek, dat morgen verschijnt, ‘een losgeslagen racist die zich niet kan beheersen’. Volgens de schrijfster gebruikt Donald Trump het ‘N-woord’ (Nigger) om de haverklap. ,,Ik wilde het eerst niet geloven maar ik heb zijn racisme met eigen ogen gezien en gehoord en kan er nu niet langer over zwijgen’’, aldus Manigault Newman. Ze zegt dat er opnames zijn van ‘The Apprentice’ waarop Trump racistische taal bezigt. Zij beroept zich daarbij op verschillende bronnen. Zelf heeft ze de opnames nooit gezien.

Conflict en chaos

Manigault Newmans schets van Donald Trump is niet mals: ,,Hij is dol op conflicten, chaos en verwarring. Hij houdt ervan als mensen ruzie maken. Iedereen die kritiek heeft, komt bij hem een keer aan de beurt. Zo is hij groot geworden.’’

Het Witte Huis spreekt van ‘leugens en valse beschuldigingen’. Het zou gaan om wraakneming omdat Manigault Newman door staf-chef John Kelly werd ontslagen. Volgens de oud-medewerkster is na haar vertrek nog geprobeerd om haar stilzwijgen ‘af te kopen’. Er zou haar een baan in zijn herverkiezingscampagne zijn aangeboden met een salaris van 15.000 dollar per maand. In ruil daarvoor moest zij een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Toen zij weigerde, zou zij brieven van Trumps advocaten hebben gekregen met de opdracht haar mond te houden.