Rita Reynolds (99) overleefde het coronavirus
Volledig scherm
Rita Reynolds (99) overleefde het coronavirus © Henry Phillips/SWNS

Oma Rita (99) is oudste Britse corona-overlevende: ‘Met dank aan broodjes jam’

Rita Reynolds is 99 jaar en de held van Groot-Brittannië. In de Tweede Wereldoorlog kreeg een Duitse bom haar er niet onder. Nu heeft ze ook het coronavirus overwonnen. De krasse vrouw is vooralsnog de oudste Britse overlevende. Met dank aan de vele broodjes jam.

Je moet van goeden huize komen om Rita Reynolds (99) uit Bramhall, Stockport) te vellen. Ze was 21 toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de vele Duitse bombardementen op haar thuisstad Liverpool overleefde. Toen een bom vlakbij haar huis explodeerde, weigerde ze naar de schuilkelder te gaan, maar kroop onder een tafel om haar boek te kunnen blijven lezen.

Vorige week woensdag werd ze bijna opgegeven, toen Rita positief testte op het coronavirus. Haar toestand verslechterde. Ze had ademhalingsproblemen, wilde niet meer eten of uit bed. De familie kreeg te horen dat ze rekening moest houden met het ergste.

Haar dochter Cindy Phillips week geen moment van het bed. Ze kreeg te horen dat Rita nog maar een paar dagen te leven had. ,,Het ging niet goed met haar’’, vertelt kleinzoon Henry Phillips in de Liverpool Echo. ,,Mijn moeder was er kapot van. Ze was bang dat haar moeder zou sterven zonder dat ze er bij kon zijn.’’

Euthanasie

Het personeel van het verzorgingshuis Abbeyfield bestelde al medicijnen voor euthanasie. Maar in plaats van een waardig levenseinde richtte Rita zich afgelopen week wonderbaarlijk op. Ze kon weer eten en haar toestand verbeterde. Haar verzorgers durven nu zelfs te stellen dat ze volledig zal herstellen van het virus.

Rita Reynolds met dohter Cindy Phillips, kleinkinderen Henry en Mary achterkleinzoon Sebastien.
Volledig scherm
Rita Reynolds met dohter Cindy Phillips, kleinkinderen Henry en Mary achterkleinzoon Sebastien. © Henry Phillips/SWNS

,,Ik wist zeker dat het afgelopen was met haar’’, zegt kleinzoon Henry. ,,Ze is 99 en kwetsbaar. Ik dacht niet dat ze hier op een of andere manier van zou herstellen. Maar ze lijkt het te hebben gedaan.’’

Hoe ze het heeft geflikt, is een raadsel. Henry heeft een vermoeden. ,, Ze heeft nooit gerookt of stevig gedronken’’, zegt de kleinzoon. ,,Volgens mij heeft ze zelfs nog nooit fruit of groente gegeten. Haar hele leven eet ze slecht: chocola, cake, biscuitjes en broodjes met jam. Dat heeft haar er waarschijnlijk bovenop geholpen.’’

Rita kijkt er nu naar uit om in juli haar honderdste verjaardag te vieren met haar drie kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

  1. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’
    Update

    Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker ook betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.