Volledig scherm
Het clubhuis en restaurant van de Alpine Country Club in New Jersey. Rechts: een roze Hermès Birkin-handtas. © Instagram @alpinecountryclub1928 - rv

Ober morst wijn op peperdure Hermès-handtas, countryclub eist 30.000 dollar van hem

Een chique Amerikaanse countryclub sleept een van haar obers voor de rechter nadat hij een glas wijn morste op de exclusieve Hermès Birkin-handtas van een bezoekster. De vrouw eist 30.000 dollar van de privéclub, wat neerkomt op ruim 27.000 euro. De directie probeert de schade geheel te verhalen op de ober. 

De Alpine Country Club in Bergen County (New Jersey) op een steenworp  van New York City is alleen voor de allerrijksten. Nieuwe leden betalen een eenmalig initiatiebedrag van 65.000 dollar, wat neerkomt op meer dan 58.600 euro. Het jaarlijkse lidmaatschap kost 19.200 dollar, meer dan 17.300 euro. Daarvoor krijgen de leden onder andere toegang tot de exclusieve golf- en tennisbanen en maneges. Ook kunnen ze borrelen en dineren in het clubhuis waar de leden hun  vrienden- en zakennetwerk verder uitbreiden. 

Lid Maryana Beyder kwam in september 2018 met haar echtgenoot in de club dineren en had haar exclusieve Hermès Birkin-handtas bij zich. Een kelner morste per ongeluk een glas rode wijn over de twee gasten én op de peperdure handtas. Voor Beyder was het een drama: de vlekken maakten de tas haast waardeloos. De vrouw had de handtas van manlief gekregen voor haar dertigste verjaardag. Het koppel zag de Hermès-tas als een investering. 

Beyder wil de schade vergoed zien en contacteerde haar verzekeraar. Het verzekeringsbedrijf begreep ‘de waarde van de tas’ niet, stelde de vrouw teleurgesteld vast. Daarop nam ze een advocate in de arm en probeerde ze de kosten te verhalen op de Country Club. Maar betaling bleef uit, waarop Beyder de Country Club besloot te dagvaarden. 

De Alpine Country Club heeft op zijn beurt vorige week de kelner, wiens naam niet is bekendgemaakt, voor de rechtbank gedaagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak voorkomt. Wordt vervolgd.