De Japanse premier Shinzo Abe.
Volledig scherm
De Japanse premier Shinzo Abe. © AFP

Noord-Korea scheldt Japanse premier Abe uit voor ‘imbeciel’ en ‘domste man ooit’

Noord-Korea heeft fel uitgehaald naar de Japanse premier Shinzo Abe vanwege zijn kritiek op de Noord-Koreaanse raketlanceringen van donderdag. Pyongyang noemt Abe in een statement vandaag ‘de domste man ooit’, een ‘imbeciel’ en een ‘politieke dwerg, die zijn gelijke niet kent’, zo meldt de BBC.


De Noord-Koreaanse projectielen voor de korte afstand kwamen terecht in de Japanse Zee. Volgens Japan ging het om twee ballistische raketten, die volgens Abe een bedreiging voor Japan en de internationale gemeenschap opleveren, maar Noord-Korea zegt dat er werd getest met een supergrote lanceerinrichting.

Pyongyang zegt dat Abe het verschil niet weet tussen die twee. In het statement, dat werd gepubliceerd door het staatspersbureau, staat dat Japan ‘in de nabije toekomst nog wel eens zal zien wat een ballistische raket is’. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was erg in zijn nopjes met de test, die hem ‘grote voldoening’ gaf.

Grote leider Kim Jong-un zei erg genoten te hebben van het succes van de lancering.
Volledig scherm
Grote leider Kim Jong-un zei erg genoten te hebben van het succes van de lancering. © EPA

Domste man ooit

,,Er kan worden gezegd dat Abe, als hij op foto’s het verschil tussen beide niet ziet, ‘s werelds enige idioot en de domste man uit de geschiedenis is’’, citeerde de Noord-Koreaanse nieuwszender KCNA een hoge functionaris van het afdeling Japanse Aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het was de dertiende keer dit jaar dat het stalinistisch geregeerde Noord-Korea een lanceerproef deed met een of meer raketten. De vorige keer was 31 oktober. Het overleg van Noord-Korea met de Verenigde Staten over het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma is ondertussen volkomen vastgelopen.

De supergrote lanceerinrichting van Noord-Korea werd met succes getest.
Volledig scherm
De supergrote lanceerinrichting van Noord-Korea werd met succes getest. © EPA
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.