Noord-Ierland blijft 'voorlopig' deel uitmaken van Europese interne markt
Tenzij Londen zelf met een betere oplossing komt, wil Brussel dat Noord-Ierland voorlopig deel blijft uitmaken van de Europese interne markt en van de douane-unie. Dat betekent dat een nieuwe handelsgrens dwars door de Ierse Zee komt te liggen – tussen Noord-Ierland dus en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat is vooralsnog de beste manier om een harde grens tussen de twee Ierlanden te vermijden.
Europees toponderhandelaar Michel Barnier zegt dat in zijn voorlopige ontwerp-scheidingsverdrag, dat vanmorgen de zegen kreeg van de Europese Commissie en dat over dik drie weken op tafel ligt bij de Europese staats- en regeringsleiders.
Tijdens een persconferentie na afloop van zijn overleg met de Commissie stelde Barnier dat de nieuwe handelsgrens door de Ierse Zee, bedoeld om de ‘integriteit’ van de interne markt en douane-unie te garanderen en geen nieuwe grens op te werpen tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, een ‘terugvaloptie’ is. Londen heeft toegezegd dat er geen ‘harde’ grens komt tussen de twee Ierlanden, en als ze daarvoor nog een andere slimme oplossing vinden is die welkom. ,,Wij zien uit naar voorstellen”, aldus Barnier. Maar blijft die slimme oplossing uit, dan schuift de grens dus op naar de Ierse Zee.
Landsgrenzen
,,Mijn verantwoordelijkheid is te zorgen voor een functionele en operationele oplossing. Wij mogen praktische, pragmatische en juridisch kloppende voorstellen doen”, aldus Barnier in antwoord op een stortvloed van vragen van vooral Britse journalisten. De ondertoon van hun vragen: Brussel is gewoon bezig Noord-Ierland bij Ierland te voegen. Maar Barnier ontkende dat hij aan landsgrenzen tornt. Ook stelde hij dat niet zeker is dat de ‘terugvaloptie’ nodig is. De toponderhandelaar ontkende met zijn gebruikelijke flegma dat hij handelt uit frustratie over het gebrek aan haast bij de Britten. ,,Ik ken de complexe situatie en zoek geen provocatie. Ik wil deze onderhandelingen doen slagen.”
Wij mogen praktische, pragmatische en juridisch kloppende voorstellen doen
Duidelijk is wel dat Londen niet hoeft niet te rekenen op cadeautjes uit Brussel. Zo krijgt het ook maar 18 maanden en geen dag extra om na de brexit zijn zelfstandigheid te organiseren. Voor de Britten wordt de overgangsperiode, die ze zelf hebben gevraagd om burgers en bedrijven meer tijd te geven zich voor te bereiden op de volledige scheiding, geen pretje. Ze beslissen in Brussel niet meer mee en zitten daar ook niet meer aan tafel, maar moeten wel tot 1 januari 2021 nog stipt alle Brusselse wetten en verordeningen naleven, ook de regelgeving die tijdens hun overgangsperiode tot stand komt.
Brussel houdt ook onverkort vast aan de rechten van Europese burgers die zich tijdens de overgangsperiode in het VK vestigen. Londen wil een onderscheid tussen wie er nu al woont en wie pas na eind maart, de verdragsmatig vastgelegde Brexit-datum, verhuist. Nee, zegt Brussel. Beide groepen hebben gelijke rechten en moeten op dezelfde manier worden behandeld. Ook houdt Brussel vast aan tussenkomst van de Europese rechter bij geschillen.
Haast
Barnier drong ook opnieuw aan op haast, aan Britse zijde wel te verstaan. ,,Als we willen slagen, en dat wil ik, dan moeten we tempo maken. Over 13 maanden is het Verenigd Koninkrijk geen lidstaat meer, dan moet het vertrek fatsoenlijk geregeld zijn. De tijd tussen nu en dit najaar wordt heel kort om een akkoord te bereiken, en meer tijd is er niet omdat we ook nog een paar maanden nodig hebben voor de parlementaire goedkeuring.” Barnier dringt al bijna sinds zijn aantreden aan op haast. In december bereikten de twee blokken met twee maanden vertraging een zeer globaal en voorlopig akkoord, en sindsdien, aldus Barnier, ‘is er ook weer niet echt voortgang geboekt’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Blade runner’ Oscar Pistorius komt niet eerder vrij na moord op zijn vriendin
De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als ‘blade runner’, komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin. -
PREMIUM1
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMVoorzitter EP
‘Politici moeten niet denken dat zodra een wet is aangenomen, het probleem is opgelost’
De voorzitter van het Europees Parlement komt vandaag naar Nederland. Ze ontmoet het kabinet, de Kamervoorzitters en de koning. Maar wie is Roberta Metsola en waarom weet ze alles van de Provinciale Statenverkiezingen? -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
‘Zeven burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval in Irak in 2016'
Bij een bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Mosul zijn in 2016 zeven burgerdoden gevallen. Dat melden NOS, Nieuwsuur en NRC na onderzoek. Het ministerie van Defensie gaat alsnog onderzoek doen naar de luchtaanval.
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
-
-
Met video
Influencer Andrew Tate mag strafzaak onder huisarrest afwachten
Het gerechtshof in Boekarest heeft de hechtenis van de Brits-Amerikaanse influencer Andrew Tate en zijn broer Tristan per direct omgezet in huisarrest. Ook twee vrouwelijke verdachten mogen het strafrechtelijk onderzoek onder huisarrest afwachten. Dat heeft de advocaat van Tate gezegd. -
Russische strijders gaan nietsvermoedend gebouw vol boobytraps binnen, waarna Oekraïners op ontsteker duwen
Een groep Russische strijders is in Bachmoet in een hinderlaag gelopen van het Oekraïense leger. De Oekraïners hadden een gebouw vol boobytraps gelegd en geduldig gewacht tot de Russen er naar binnen zouden gaan. Toen ze dat uiteindelijk deden, duwden de Oekraïense militairen op de ontsteker.