Noodweer zorgt voor schorpioeneninvasie in Egypte: ruim 500 gewonden door steken
Een horrorweekend in de zuidelijke provincie Aswan in Egypte. De hevige regenval dreef vele schorpioenen uit hun schuilplaatsen. Ruim vijfhonderd mensen raakten gewond na prikken van de beestjes.
Het regende pijpenstelen op vrijdag en zaterdag in Aswan, een normaal gesproken zeer droge provincie met de gelijknamige hoofdstad aan de Nijl in het zuiden van Egypte. Ook was er sprake van harde hagelbuien en hevig onweer. In die twee dagen viel er volgens The Washington Post 12,7 tot 50,8 millimeter regen, zo'n vier tot vijftien keer meer dan het jaargemiddelde.
Een groot deel van de ruim 1,5 miljoen inwoners van de stad en omgeving had last van stroomuitval. Op zondag werden de scholen door de lokale autoriteiten gesloten. Het was te gevaarlijk. Dat was toen nog buiten de schorpioeneninvasie gerekend.
Dikstaartschorpioen
In de regio huist de Arabische dikstaartschorpioen, een van de giftigste schorpioenen ter wereld. Normaal gesproken vallen deze dieren mensen niet aan. Ze brengen het warmste deel van de dag in de schaduw door, verstopt onder rotsen, hout, rommel en andere zaken. Afgelopen weekend was dat anders.
De diertjes werden door het vele water uit hun donkere schuilplekken gedreven en gingen op zoek naar hoger gelegen en drogere plaatsen. Minstens 503 mensen werden gestoken nadat ze in en om hun huizen oog in oog kwamen te staan met een of meerdere schorpioenen.
De gewonden belandden met allerlei klachten in het ziekenhuis. Ze hadden last van onder meer koorts, pijn, stuiptrekkingen en braken en kregen een antigif toegediend. Artsen en verpleegkundigen die bezig waren met het zetten van coronaprikken werden daarvan weggeroepen om te ondersteunen bij het toedienen van het antigif.
Overleden
Drie mensen overleden tijdens het noodweer, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid overleden deze mensen niet door steken van schorpioenen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Noord-Korea zegt dat virusuitbraak onder controle is
Noord-Korea zegt dat het aantal besmettingen met het coronavirus onder controle is en ‘stabiel afneemt’. Dinsdag (lokale tijd) registreerde het land voor de derde dag op rij minder dan 200.000 nieuwe ‘koortsgevallen’. -
Rangers-fan redt in Sevilla leven van Nederlandse toerist die hartaanval krijgt in bus: 'Arts, help!’
Een oudere Nederlandse toerist is door een Schotse voetbalsupporter gered nadat hij onwel werd tijdens een bustour door de Zuid-Spaanse stad Sevilla. De Nederlander kreeg een hartaanval en zakte voor de ogen van zijn echtgenote ineens in elkaar. ,,Het was best eng, ik dacht dat hij het niet zou halen." -
PREMIUMvideo
Ben jij bang voor giftige dieren? Ze zijn niet zo gevaarlijk als je denkt
Krijg jij de rillingen van het idee dat een beest je kan vergiftigen met een beet, steek of aanraking? Het is niet per se gevaarlijk, zo blijkt.
-
Nieuwe Franse minister meteen beschuldigd van verkrachting
In Frankrijk is voor de derde keer in korte tijd een vooraanstaande politicus in opspraak geraakt wegens (seksueel) geweld. Dit weekend lag Damien Abad onder vuur. Hij is de kersverse minister voor Solidariteit en Gehandicapten, afgelopen vrijdag benoemd. -
‘Groene Nobelprijs’ voor Urgenda-directeur
Marjan Minnesma is dit jaar winnaar van de internationale Goldman Environmental Prize. De directeur van Urgenda krijgt deze prestigieuze prijs voor het winnen van de Klimaatzaak in ons land. Minnesma is daarmee de eerste Nederlander die deze prijs wint. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?