Noodhulp Nederlandse militairen aan Bahama’s afgerond

videoNederland is de noodhulp aan de door de orkaan Dorian getroffen Bahama’s aan het afronden. Het ministerie van Defensie meldt dat vandaag is begonnen met het terugbrengen van militairen en materieel vanaf het eiland Abaco naar de Zr.Ms. Johan de Witt. Dat gebeurt eerder vanwege de verslechterende weersomstandigheden.

Nederlandse militairen op de Bahama's.
Volledig scherm
Nederlandse militairen op de Bahama's. © Ministerie van defensie.

Het tweede marineschip dat naar de Bahama’s was gevaren voor de hulpverlening, de Zr. Ms. Snellius, is al op weg terug naar Curaçao.

De afgelopen week hebben 550 Nederlandse, 50 Duitse en 50 Franse militairen noodhulp geboden aan de inwoners van Abaco. ,,We laten als militairen echt iets goeds achter, waar de lokale autoriteiten en bevolking van Abaco verder aan kunnen bouwen”, zei kapitein Roland van den Akker, die een coördinerende rol speelde bij de hulpverlening. 

,,In een aantal dagen zijn er legio resultaten geboekt”, vervolgt hij. ,,De militairen bouwden een brug die het noorden met het zuiden van het eiland verbindt. De haven is opgeruimd en het hospitaal is voorzien van elektriciteit en stromend water. Het personeel van het ziekenhuis kreeg bijstand van militaire medici om weer op gang te komen na de tropische storm. Wegen zijn vrijgemaakt. Hierdoor kan er begonnen worden met de wederopbouw.”

Nederlandse militairen op de Bahama's.
Volledig scherm
Nederlandse militairen op de Bahama's. © Ministerie van defensie.
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.