Nolan overleden
Volledig scherm
Nolan overleden © Le Parisien (still)

Nolan (10) eet besmette hamburger en sterft acht jaar later: ‘Einde van jarenlange kwelling’

Een Frans jongetje (10) dat acht jaar geleden bijna volledig verlamd raakte nadat hij een besmette hamburger van supermarktketen Lidl in Frankrijk had gegeten, is afgelopen weekend overleden. Het stuk vlees was besmet met de E.coli-bacterie, beter bekend als de poepbacterie.

De 10-jarige Nolan Moittie kreeg zaterdag een hartstilstand en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij overleed op de intensive care. Zijn familie reageert verslagen, maar vindt ergens ook troost in het overlijden. ,,Het is het einde van een jarenlange kwelling”, zei hun advocaat tegen BBC News.

Het ventje werd immers in 2011 al ziek na het eten van een besmette burger, net als veertien andere kinderen. Na het incident, dat breed werd uitgemeten in Franse media, werd het omstreden product bij Lidl uit de schappen gehaald. De manager van de fabrikant, Guy Lamorlette, belandde voor drie jaar achter de tralies vanwege gebrekkige kwaliteitscontrole.

Verlamd

De poepbacterie komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren, maar kan gevaarlijk zijn bij besmetting. Afhankelijk van het type bacterie kunnen mensen klachten krijgen als misselijkheid, diarree of braken. Het komt relatief weinig voor dat iemand aan de gevolgen van de bacterie overlijdt.

Nolan kreeg na de besmetting last van diabetes en neurologische restverschijnselen, waardoor zijn zenuwstelsel ernstig werd aangetast. Hij raakte voor tachtig procent verlamd en moest diverse ingrijpende operaties ondergaan. De andere kinderen liepen nierschade op, maar verkeren niet (meer) in levensgevaar.

De advocaat van de familie, Florence Rault, zei dat de dood van Nolan ‘het einde van een lange kwelling was’, omdat zijn lijden geen moment ophield. ,,Zijn ledematen waren vervormd, zijn botten waren broos, hij onderging verschillende operaties, hij kon niet langer eten, slikken, praten of bewegen.”

Lidl Nederland laat weten dat de betreffende hamburgers nooit in Nederland zijn verkocht. 

Hoe gevaarlijk is de poepbacterie?

E-coli (Escherichia coli) is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van alle mensen en warmbloedige dieren. De bacterie beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. E.coli staat ook wel bekend als de poepbacterie. Er zijn enkele typen E.coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten.

Wie ermee wordt besmet, kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees is het belangrijk om handen goed te wassen.

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.