Kerncentrale Doel
Volledig scherm
Kerncentrale Doel © Frank Balkenende

Nog twee andere sabotagepogingen in Doel 4: gerecht doet ultieme oproep in zoektocht naar dader

Het VTM-opsporingsprogramma FAROEK gaat dinsdagavond op zoek naar de dader van de sabotage in Doel 4. Afgelopen zomer was het vijf jaar geleden dat een saboteur in de kerncentrale toesloeg. Intussen blijkt dat er eerder nog twee andere incidenten plaatsvonden. Omdat er na al die tijd nog steeds geen verdachte in het vizier van politie en gerecht is, richten die een oproep aan de kijkers.

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond 11 uur in de voormiddag zette een onbekende met opzet een veiligheidsklep van een olietank van Doel 4 open, waardoor in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie wegliep uit de stoomturbine. Dat zorgde ervoor dat de turbine oververhit raakte en volledig vastliep. De kernreactor werd automatisch stilgelegd, en bleef ruim vier maanden buiten gebruik.

Sabotagedaad

“Het onderzoek door het federaal parket werd opgestart als een terroristische aanslag”, zegt presentator Faroek Özgünes. “Nu gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die er werkte en toegang had tot de zwaar beveiligde machinekamer.” 

100 miljoen euro

Omdat de sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van de kernreactor, had deze gelukkig geen gevolgen voor de veiligheid. De economische schade echter liep op tot 100 miljoen euro. “Intussen blijken er in de weken voor de sabotage nog twee onverklaarbare incidenten zijn geweest die wijzen op een moedwillige handeling om de werking van de kerncentrale te verstoren”, weet Özgünes. 

De programmamaker spreekt in de uitzending met personeelsleden van Doel 4, onder meer over de gevolgen van het incident die zij nu nog dagelijks ondervinden. Het federaal parket geeft een stand van zaken van het gerechtelijk onderzoek en doet een oproep naar kijkers om informatie. FAROEK toont daarvoor onder meer een robotfoto van een verdachte.