Brandweerlieden doorzoeken een huis dat in as is gelegd door Camp Fire.
Volledig scherm
Brandweerlieden doorzoeken een huis dat in as is gelegd door Camp Fire. © REUTERS

Nog honderd mensen vermist in Californië

De autoriteiten in Californië hebben de namen vrijgegeven van zo’n honderd mensen die vermist zijn sinds het uitbreken van de dodelijkste en meest vernietigende bosbrand in de geschiedenis van de staat. Onder hen bevinden zich veel ouderen.

Het officiële dodental is inmiddels opgelopen naar 51. De brand, die Camp Fire wordt genoemd, heeft 7000 woningen verwoest. De stad Paradise, eens de thuisbasis van 27.000 mensen, is grotendeels verwoest. In totaal heeft het vuur 50.000 hectare verschroeid.

Het vuur is nog niet onder controle. Wel heeft de brandweer een deel van de branden de pas afgesneden. Voor meer dan 50.000 mensen gelden nog evacuatieorders en er worden nog 15.500 gebouwen bedreigd door het vuur.

Rampgebied

Dinsdag riep de Amerikaanse president Donald Trump Californië officieel uit tot rampgebied. Daardoor kan de federale overheid sneller en makkelijker bijspringen bij het bestrijden van de bosbranden.

Volledig scherm
© AP
 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”