Een Franse vrouw voor een bejaardenhuis, waar onlangs 16 bewoners overleden door het coronavirus en 81 besmet raakten.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Franse vrouw voor een bejaardenhuis, waar onlangs 16 bewoners overleden door het coronavirus en 81 besmet raakten. © REUTERS

Nieuwe stap naar verdere lockdown in Frankrijk: verpleeghuizen gaan op slot

De 700.000 senioren die in Franse verpleeghuizen wonen, mogen hun kamer niet meer uit. Ze mogen niet meer naar recreatie-activiteiten en zelfs een wandelingetje op de gang wordt verboden. Het personeel in verpleeghuizen is gevraagd zoveel mogelijk óp het werk te blijven. Heen en weer reizen naar huis vergroot de besmettingsrisico’s.

Dat heeft de regering van president Macron vanavond bekendgemaakt. Met de maatregel wordt een nieuwe stap gezet naar een verdere lockdown van Frankrijk. Scholen en winkels waren al dicht. Mensen mogen alleen nog naar buiten voor werk, zorg of boodschappen.

De situatie in Franse verpleeghuizen verslechterde de laatste dagen snel. Steeds vaker kwamen er meldingen van tientallen sterfgevallen. Personeel beklaagde zich over een gebrek aan maskers. Juist omdat de bewoners oud en ziek of zwak zijn, zijn de risico’s in de tehuizen groot.

 1. Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  Echtpaar uit VS wacht 2,5 maand voor poorten ruïnes Pompeii: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

  De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
 2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

  Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.