Volledig scherm
Rook van de brand in het universiteitsgebouw waait over het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago, waar honderdduizenden protesteren tegen het regeringsbeleid. © AFP

Nieuwe protesten in Chili, grote brand in universiteit

Vrijdag zijn in de Chileense hoofdstad Santiago opnieuw honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het regeringsbeleid van president Sebastián Piñera. Daarbij plunderden vandalen een katholieke kerk. Tegelijkertijd brak er brand uit in een meer dan honderd jaar oud universiteitsgebouw.

Op het centraal gelegen plein Plaza Italia en omliggende straten in de Chileense hoofdstad riep de samengekomen mensenmassa opnieuw om economische hervormingen en het vertrek van Piñera. Ze hielden spandoeken omhoog, zwaaiden met Chileense vlaggen en lieten het licht van hun telefoons flikkeren.

Aan het einde van de middag waaiden donkere rookwolken over het centrum van de stad, afkomstig van een brand in een uit 1915 stammend gebouw van de Universiteit Pedro Valdivia. Het is nog niet duidelijk of het vuur is aangestoken door demonstranten of door een andere oorzaak is uitgebroken. Politie en brandweer doen daarnaar nog onderzoek.

Volledig scherm
Het vuur greep snel om zich heen in het gebouw van de universiteit Pedro de Valdivia, waar in het interieur veel houtwerk is gebruikt. © REUTERS

Zestien brandweerploegen uit het centrum van Santiago en omliggende buurten waren vrijdagavond nog bezig om de vlammen te bestrijden. In het historische pand zijn onder meer de faculteiten odontologie, gezondheidswetenschappen en diergeneeskunde van de universiteit gevestigd. Ook het Chileense olympisch comité was enkele jaren in het gebouw gevestigd. Volgens Chileense media bestaat de kans dat het pand totaal in vlammen opgaat.

Vandalen die onherkenbaar waren door maskers en capuchons, bestormden en plunderden in de loop van vrijdagmiddag een katholieke kerk in het centrum. Ze namen onder andere Jezusbeelden, andere religieuze voorwerpen en houten kerkbanken mee, die ze op straat in brand staken.

Volledig scherm
Een gebroken Jezusbeeld op straat in Santiago. © REUTERS

Wekenlange onrust

Demonstranten trekken in Santiago en andere Chileense steden al wekenlang de straat op. Ze protesteren tegen het regeringsbeleid en eisen onder andere meer sociale gelijkheid, verbeteringen in het onderwijs, gezondheidszorg en een eerlijker pensioensysteem.

De betogingen verlopen grotendeels vreedzaam, maar lopen soms ook uit op rellen met de oproerpolitie. Die reageert hard op de betogers en zet traangas en waterkanonnen in. Bij de betogingen kwamen afgelopen weken 20 mensen om het leven en raakten meer dan 2500 mensen gewond. 

Volledig scherm
© AFP
 1. Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan
  liveblog corona

  Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettin­gen op cruise­schip Japan

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.