Volledig scherm
Een kleine selectie van het aantal wapens dat is ingeleverd in Nieuw-Zeeland © AFP

Nieuw-Zeeland begint met terugkopen wapens na aanslag Christchurch

Nieuw-Zeeland is met succes begonnen met het terugkopen van wapens. Op de eerste dag dat burgers hun verboden wapens konden inleveren, brachten 169 mensen 224 wapens naar de politie.

De terugkoopactie is een gevolg van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, waardoor vier maanden geleden 51 mensen om het leven kwamen. Daarop verbood het parlement semi-automatische geweren. Om mensen die de wapens al hadden te compenseren, is omgerekend 83 miljoen euro uitgetrokken.

De 5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland hebben samen naar schatting 1,5 miljoen wapens. Het land staat daarmee wereldwijd op de zeventiende plek als het gaat om wapenbezit. In april werd een nieuwe wet aangenomen waardoor het merendeel van de automatische en semi-automatische wapens verboden wordt in het land. 

  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.