New York wil recht op abortus en anticonceptie in wet vastleggen
De Amerikaanse staat New York wil het recht op abortus en anticonceptie verankeren in de wetgeving van de staat, nadat het hooggerechtshof afgelopen week het federale recht op abortus annuleerde. De Senaat van de staat keurde daarover vrijdag een wettekst goed.
Met het Equal Rights Amendment onderscheidt de politiek progressieve staat zich door als een van de eerste de reproductieve rechten wettelijk te beschermen.
Het amendement gaat echter verder dan dat, meldt de krant The New York Times. Het verbiedt de overheid om te discrimineren op basis van een reeks kenmerken zoals ras, etniciteit, afkomst, handicap of geslacht. Op de lijst staan ook seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie en zwangerschap expliciet vermeld.
We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren
Het Huis van Afgevaardigden van de staat moet de tekst nog goedkeuren, waarna de bevolking zich tijdens een referendum over de wet mag uitspreken. De wet kan daarom pas ten vroegste in 2024 van kracht worden.
,,We kunnen ons niet langer permitteren om risico’s te lopen, omdat de conservatieven niet alleen alles voor de rechtbank zullen brengen, maar ook alle rechtbanken beginnen te controleren”, zei de Democratische senator Liz Krueger, die het amendement heeft opgesteld. ,,Het wordt steeds belangrijker om zaken te verankeren in de grondwet of de wetten van de staten.”
Hooggerechtshof
Het hooggerechtshof maakte op 24 juni een einde aan het historische arrest Roe versus Wade uit 1973, dat het federale recht op abortus verzekerde. Staten kunnen nu zelf kiezen of ze abortus wel of niet toelaten, en onder welke voorwaarden. Ongeveer de helft van de staten, vooral in het centrum en het zuiden van het land, zouden abortus willen verbieden of hebben dat al gedaan.
Een tiental progressieve staten - naast New York ook onder meer Vermont, Maryland, Californië en Washington - heeft al aangegeven het recht op abortus wel te willen beschermen.
Democraten halen 80 miljoen dollar binnen
De annulering van het arrest mag dan wel een grote politieke nederlaag zijn voor de Democraten, de partij ziet wel een sterke toename van de financiële steun. In een week tijd hebben de Democraten en organisaties die de partij steunen meer dan 80 miljoen dollar (ruim 76 miljoen euro) opgehaald. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Associated Press.
Het hoge bedrag toont aan dat de uitspraak van het Hof de kiezers motiveert om naar de stembus te trekken. In zijn toespraak na de uitspraak zei president Joe Biden ook al dat de kiezers hun stem moeten laten horen en bij de Midterms in november moeten stemmen voor politici die het recht op abortus in de wet willen verankeren. Die boodschap lijken donoren dus begrepen te hebben.
Bronnen binnen de Democratische partij wijzen er echter op dat de meeste middelen geschonken worden aan nationale campagnes, terwijl het abortusbeleid nu juist op het niveau van de staten wordt bepaald. En uitgerekend op dat niveau staan de Republikeinen veel sterker, omdat ze jarenlang geld gepompt hebben in belangrijke lokale verkiezingen die vaak over het hoofd gezien worden, legt AP uit.
,,De Democraten kunnen het zich niet meer permitteren om verkiezingsraces die minder prominent op de stembiljetten staan systematisch te verwaarlozen, zeker nu de Republikeinen binnendringen in onze beslissingen rond gezondheidszorg, onze slaapkamers en onze huwelijken”, zegt Gabrielle Chew, de woordvoerder van het Democratic Legislative Campaign Committee, dat verkiezingen op staatsniveau mede ondersteunt. ,,Dit moet een wake-upcall zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twaalf dagen na bezoek Pelosi: Amerikaanse parlementariërs landen in Taiwan
Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is vandaag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. -
Geschokte reacties op neersteken Rushdie: ‘Verschrikking’, ‘ziek en ellendig’
Nederlandse en buitenlandse politici reageren geschokt op het nieuws dat de bekende schrijver Salman Rushdie is neergestoken in de Verenigde Staten. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘verschrikkelijke aanval’ op de auteur. ,,Wat we altijd vreesden is gebeurd: neergestoken terwijl hij gebruikmaakte van zijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting”, aldus de premier. -
PREMIUMIn kaart
Abortusvrijheid wint overal ter wereld terrein, maar toch is er vrees voor de anti-abortuslobby
Heeft het schrappen van het nationale recht op abortus in de Verenigde Staten ook effect op andere landen? Vrouwenrechtenorganisaties vrezen dat de Amerikaanse anti-abortuslobby het vizier vanaf nu meer op het buitenland richt, waaronder Europa. ,,Terwijl het in veel landen juist de andere kant opging.’’ Bekijk op onze wereldkaart hoe de regelgeving per land is. -
Het einde lijkt nabij voor tickets van 10 euro bij Ryanair
Ryanair kan de komende jaren geen tickets meer aanbieden voor absolute bodemprijzen, zoals 0,99 of 9,99 euro. Dat heeft topman Michael O’Leary van de Ierse lowcostmaatschappij gezegd in een radio-interview met de Britse omroep BBC. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Mysterieuze dood van uit Nederland verkast stel in Ghana: ‘Eten was volgens onze ouders een vloek’
Het Ghanese echtpaar dat zeven jaar geleden vanuit Nederland terugkeerde naar hun vaderland en eind juli dood werd aangetroffen in hun huurappartement in Kumasi, stierf mogelijk een zelfverkozen hongerdood. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.