Nederlandse wetenschappers ontdekken: Java-apen inzetbaar in strijd tegen coronavirus
De krabbenetende makaak, beter bekend als de Java-aap, is inzetbaar om nieuwe medicijnen en experimentele vaccins te testen in de strijd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Nederlandse apencentrum Biomedical Primate Research Centre (BPRC), zo valt te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Apen worden in Nederland vooral gebruikt voor onderzoek naar hersenziekten zoals multiple sclerose, medicijnen en vaccins. In het BPRC wordt onder andere onderzoek gedaan naar vaccins voor aids, malaria en tuberculose. Het gaat om 100 resusapen, 48 marmosets en 40 Java-apen. Die laatste soort blijkt bevattelijk voor het coronavirus. De onderzoekers, die onder meer samenwerkten met het Erasmus MC, troffen het virus na blootstelling aan in de longen, darmen, neus- en keelvocht en in de milt.
Longen beschadigd
De longen van de apen bleken bovendien beschadigd. ,,Het onderzoek toont aan dat een infectie met COVID-19 inderdaad kan leiden tot een longziekte, vergelijkbaar met COVID-19 bij de mens”, schrijven de onderzoekers. ,,Hiermee laten we zien dat Java-apen inzetbaar zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.”
De resultaten van het onderzoek bieden (internationale) wetenschappers de mogelijkheid hun experimentele vaccins en medicijnen te evalueren, meldt BPRC.
Antistoffen
Het Erasmus MC is al langer bezig met een onderzoek naar een mogelijk vaccin tegen het coronavirus. Recent onderzoek van het medisch centrum liet al zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen.
En uit Chinees onderzoek kwam naar voren dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.
Apencentrum
Het BPRC, een van de grootste met publiek geld gefinancierde apenproefdiercentra in Europa, werkt al langer nauw samen met het Erasmus MC en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Vanwege de coronacrisis wordt die samenwerking dit jaar geïntensiveerd.
Toch is het de bedoeling dat het aantal proeven met apen in de komende jaren sterk wordt teruggeschroefd. BPRC beloofde na een gesprek met minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) dat het aantal proeven in 2025 met maar liefst 40 procent zou worden teruggebracht.
Er vinden in het centrum nu nog jaarlijks gemiddeld 200 tot 250 proeven met apen plaats. Dat wordt de komende jaren stapsgewijs teruggebracht tot gemiddeld 120 tot 150 tests per jaar. Verder is de instelling al begonnen om het aantal gefokte apen bestemd voor de proeven terug te brengen.
Kritiek
Dierenbelangenorganisatie Animal Rights is tevreden met de daling, maar ziet liever dat het apentestcentrum helemaal de deuren sluit. ,,De overheid wil het aantal proeven op apen verminderen. We juichen dit beleid toe maar enkel als het leidt tot volledige sluiting van het BPRC”, zei een woordvoerder vorig jaar.
In september demonstreerden ongeveer tweehonderd dierenrechtenactivisten tegen proeven op penseelapen in het apentestcentrum. Ze liepen in optocht van een winkelcentrum naar het pand van BPRC, met spandoeken met onder meer de tekst ‘Sluit de apenhel van Rijswijk’.
De dieren in kwestie worden geïnjecteerd met een middel dat de symptomen van de ziekte van Parkinson opwekt. ,,Ze verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. Dit kan echt niet meer,” zei oprichter Robert Molenaar van Animal Rights. Animal Rights en Een Dier Een Vriend vinden deze tests niet meer van deze tijd.
Minder leuk lot
Hoewel de omstandigheden in de loop der jaren zijn verbeterd, wacht de meeste apen in Rijswijk nog altijd een minder leuk lot. Van de 1.500 apen werden er in 2017 ruim 300 ingezet voor medische experimenten. Bijna de helft daarvan overleefde de proeven niet. De dieren werden opzettelijk besmet met ernstige ziektes, zoals tuberculose, malaria, MS en influenza.
Het BPRC ontvangt jaarlijks 9,5 miljoen euro van het Rijk. Een deel van dat geld wordt besteed aan de ontwikkeling van proefdiervrije technieken.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Nederlands stel overleden na val van rotsen tijdens wandeling in Zuid-Frankrijk
Een man (76) en vrouw (66) uit Nederland zijn in het zuiden van Frankrijk om het leven gekomen tijdens een wandeling in een ruig rotsachtig gebied vlakbij de camping waar ze verbleven. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
President Ivoorkust verleent zijn voorganger en voormalige rivaal gratie
De president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, heeft zaterdag aangekondigd gratie te verlenen aan zijn voorganger en oude rivaal, ex-president Laurent Gbagbo. Het besluit werd genomen nadat Ouattara, Gbagbo en Henri Konan Bédié, die tussen 1993 en 1999 president van Ivoorkust was, vorige maand een zeldzame ontmoeting hadden. Ouattara zou zich willen verzoenen met zijn voorgangers in de aanloop naar de verkiezingen in 2025. -
Japanse premier: ‘Chinese raketten probleem voor onze nationale veiligheid’
De Japanse premier Fumio Kishida noemt de vijf ballistische raketten die China donderdag afvuurde en die in de Japanse wateren terechtkwamen ,,een ernstig probleem voor onze nationale veiligheid”. Kishida deed die uitspraak vrijdagochtend na een ontbijt met de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi.
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
China gaat vandaag toch door met militaire oefeningen rond Taiwan
Het Chinese leger heeft gezegd dat het vandaag de militaire oefeningen rond Taiwan voortzet. Het leger oefent met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee. Eerder zei het land nog dat zondag de laatste oefeningen zouden zijn. -
Complotdenker Alex Jones krijgt van jury nog eens ruim 40 miljoen extra boete
De Amerikaanse complotdenker Alex Jones moet van een jury in Texas nog eens 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van een 6-jarig jongetje dat om het leven kwam bij de schietpartij op de school Sandy Hook, meldt The New York Times. De boete komt een dag nadat de jury Jones opdroeg 4,1 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden.