Volledig scherm
De Nederlandse kwam om het leven op dit levensgevaarlijke kruispunt. © Matele.be

Nederlandse vrouw overlijdt bij ongeval in Rochefort, dochtertjes in levensgevaar

updateIn Lavaux-Sainte-Anne, een deelgemeente van de Belgische stad Rochefort, is gisteren een Nederlandse vrouw omgekomen bij een ongeval tussen een auto en een vrachtwagen. Dat melden het Openbaar Ministerie in Namen en Belgische media.   

De twee dochtertjes van de vrouw, die ook in de auto zaten, verkeren volgens de laatste berichten in levensgevaar. Volgens de autoriteiten verleende de vrouw, wier identiteit nog niet bekend is gemaakt, geen voorrang aan een vrachtwagen die vanuit Wellin kwam en op weg was naar de E411. De bestuurder van de vrachtwagen had niet gedronken en reed niet te hard. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken had vanmorgen nog geen informatie over de identiteit van het slachtoffer. 

Het tragische ongeval vond rond 16.45 uur plaats op een kruispunt in Lavaux-Sainte-Anne (Rochefort). Volgens de Franstalige nieuwssite Matele was de vrouw op slag dood. Een van haar kinderen is na de noodlottige crash naar een ziekenhuis in Mont-Godinne (gemeente Yvoir) gebracht. Een ander kind is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Bra-sur-Lienne vervoerd.

Maatregelen

Het was niet de eerste keer dat een ernstig ongeval plaatsvindt op het bewuste kruispunt. Bewoners van Lavaux-Sainte-Anne klagen al geruime tijd over de gevaarlijke situatie ter plaatse. De gemeente zou het regiobestuur hebben verzocht de onveilige situatie aan te passen. Omdat er nog geen maatregelen zijn genomen, zijn bij het kruispunt al wel twee borden geplaatst die weggebruikers attenderen op mogelijke gevaren. ,,Maar dat helpt absoluut niet”, vertelt een bewoner die vlakbij het kruispunt woont aan de website Sudinfo.

Volgens Belgische media zijn alleen al dit jaar vier ongelukken op het kruispunt gebeurd en meerdere vorig jaar. Inmiddels gaan er stemmen op om het onoverzichtelijke kruispunt te veranderen in een rotonde en hoe dan ook de borden duidelijker te maken. ,,De meeste ongelukken gebeuren met mensen die niet uit de buurt komen en de weg niet kennen”, aldus een bewoner van Lavaux-Sainte-Anne. Een medewerker van een garagebedrijf dat direct aan het kruispunt ligt, zegt niets te weten over de identiteit van de slachtoffers. Wel stelt hij dat het knooppunt ‘gevaarlijk is en het verdient snel te worden aangepakt.” 

Volgens waarnemend burgemeester Corine Mullens is de regio geschokt door het ongeluk. ,,Zoiets zorgt voor veel emoties. Op de sociale media richten de mensen zich ook vandaag weer tot de gemeente om te vragen om aanvullende maatregelen op die plek.” Behalve de attentieborden en gesprekken met de regio over een rotonde, is de maximumsnelheid al verlaagd van 90 naar 70 kilometer per uur, verzekert Mullens. Het gemeentebestuur van de Belgische stad Rochefort heeft na het ongeval van de Nederlandse vrouw een gesprek aangevraagd met de politie, de overheidsdienst in Wallonië die belast is met verkeerszaken en bewoners van Lavaux-Sainte-Anne. 

 1. Dodental coronavirus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af
  UPDATE

  Dodental coronavi­rus loopt op naar 25, China grendelt 10 steden af

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vrijdag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”