Volledig scherm
Reddingswerkers zijn op zoek naar de nog vermiste gids. © Mulu National Park

Nederlandse bioloog (65) bij excursie verdronken in Maleisische grot

UPDATEIn Maleisië is de 65-jarige Nederlandse bioloog Peter Hovenkamp verdronken toen een rivier in de grot waarin hij zich vrijdagmiddag bevond, plotseling overstroomde. Dat melden Maleisische media. De gids met wie hij de grot was ingegaan, wordt nog vermist. 

Acht andere toeristen kwamen met de schrik vrij, meldt de Maleisische krant The Star. Het ongeluk vond plaats in het Gunung Mulu National Park. Naar de twintigjarige gids wordt op dit moment gezocht. Een speciaal reddingsteam zoekt onder meer met touwen en helikopters naar de man, in en rondom de grot.

Het lichaam van de Nederlander werd zaterdagochtend plaatselijke tijd gevonden. Volgende plaatselijke autoriteiten steeg het water in de grot enorm snel en werd de Nederlander erdoor overvallen.

Peter Hovenkamp werkte bij Naturalis Leiden. Naturalis wil nog niet bevestigen dat het om Hovenkamp gaat, omdat de familie dat nog niet heeft bevestigd.

Hij was naar verluidt in Maleisië voor onderzoek naar varens. De grot waarin het ongeluk gebeurde staat bekend als een vleermuisgrot waar naar schatting 3 miljoen vleermuizen overdag slapen. 

Het Gunung Mulu nationaal park is een bekend en veel bezocht natuurpark in Maleisië. Het park staat vooral bekend om haar enorme grotten en toppen (kalksteenrotsen) en werd in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst door UNESCO. 

Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
Beelden van de Deer Cave (Gua Rusa) in Maleisië. © Shutterstock
Volledig scherm
De buitenkant van de betreffende grot © BesNews
  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.