Nederlanders lichtgewond bij crash met toeristenbus op Cuba

Twee Nederlanders zijn op Cuba lichtgewond geraakt bij een busongeluk. De toeristenbus waarin zij zaten, raakte gisteren onderweg naar hoofdstad Havana van de weg. Bij het ongeval in het oosten van het eiland zijn zeven doden en circa dertig gewonden gevallen. Vijf passagiers verkeren nog in kritieke toestand.

Volledig scherm
De bus raakte na een inhaalmanoeuvre van de weg en sloeg om. © AFP
Volledig scherm
De bus crashte op een weg tussen de plaatsen Baracoa en Guantanamo. © Google Maps

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat twee Nederlanders, een man en vrouw van 27 jaar, met lichte verwondingen ter observatie zijn opgenomen in het Agosthino Neto-ziekenhuis in Guantanamo. Het stel was samen op reis en komen uit de provincie Utrecht.

De twee Nederlanders, Rick en Mandy, zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en vertellen hun verhaal tegen deze krant. ,, Het is een grote schok geweest, we willen hier even rustig tot onszelf komen. En daarna weer naar huis’’, zegt Rick.

Het paar uit Breukelen wordt bijgestaan door de Nederlandse ambassade in Havana, die contact legde met de familie van de reizigers en tevens onderzoekt of er meer Nederlanders in de bus zaten. ,,Die zijn goed voor ons, daar zijn we blij mee.’’

Zeven doden

Volledig scherm
Ambulances leverden gewonden af bij ziekenhuizen in Guantanamo. © EPA

Het ongeval gebeurde gisterenmiddag omstreeks 15.00 uur in het oosten van Cuba, op de weg tussen de steden Baracoa en Guantanamo. In de bus zaten 18 Cubanen en 22 toeristen. Zeven van hen overleefden de crash niet. Persbureau Reuter meldt dat het, naast drie Cubaanse doden, gaat om twee Argentijnse vrouwen (beiden 35), een Duitse toerist (59) en een Fransman (67).

Elf Cubanen moesten naar het ziekenhuis en de overige buspassagiers die zijn of worden behandeld, komen uit Argentinië, Canada, Frankrijk, Mexico, Nederland, Spanje en de VS, weet de krant Venceremos. Het staatspersbureau ACN zegt niets over de identiteit van de passagiers, maar op Cubaanse nieuwssites werden lijsten met namen van de slachtoffers gepubliceerd.

Controle kwijtgeraakt

Volledig scherm
Bij het ongeval vielen zeven doden en raakten zo'n dertig personen gewond. © Solvisión

Chauffeur Humberto Vladimir López Cremé, van de onderneming Vía Azul, vertelde aan een lokaal radiostation dat hij, op weg naar het ruim 800 kilometer verderop gelegen Havana, de controle over de bus verloor bij een inhaalactie op een kronkelig en nat stuk weg. De bus is daarbij van de weg geraakt en omgeslagen.

Getuigen verklaren tegen Venceremos dat de buschauffeur een kleine vrachtwagen wilde inhalen en werd verrast door een tegenligger. Toen hij terug wilde sturen, raakte de bus van de weg. De busmaatschappij Vía Azul rijdt met luxe touringcars over lange afstanden op Cuba en is populair bij toeristen.

Cubaanse wegen zijn slecht verlicht en onderhouden. Vorig jaar vielen bij ruim 11.000 ongevallen 750 doden en bijna 8000 gewonden. Het busongeluk van gisteren is het vierde in een maand tijd. Het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Botbreuken en hoofdletsel

Ziekenhuisdirecteur Yondris Reyes Dominguez zegt tegen ACN dat 25 gewonden inmiddels stabiel zijn, maar sluit niet uit dat er verandering in hun situatie optreedt. De situatie van de patiënten wordt door een team van specialisten voortdurend geëvalueerd, aldus de arts. Volgens het persbureau zouden er ook kinderen onder de gewonden zijn.

Twee meisjes, van 3 en 12 jaar oud, werden met meerdere verwondingen opgenomen in een kinderziekenhuis. Reyes Dominguez zegt verder dat de verwondingen merendeels uit botbreuken van armen en benen bestaan en letsel aan het hoofd. Foto’s op sociale media tonen gewonden die in ziekenhuizen wachten op het nemen van röntgenfoto’s en verdere behandeling.

De Argentijnse Fabricio Godoy (24) was aan boord van de rampbus en vertelt aan ACN dat hij op het moment van het ongeval wakker schrok door het gegil van de andere passagiers. Hij merkte dat de bus begon te slippen en op zijn linkerkant terechtkwam. Daarbij vlogen verschillende passagiers door de lucht. Zelf kwam de geneeskundestudent er zo goed als ongedeerd vanaf. 

Volledig scherm
Specialisten ontfermen zich over de gewonden bij binnenkomst in het ziekenhuis. © AFP
 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.