‘Nederlanders in Colombia aangehouden en uitgezet voor schenden quarantaine’
Drie Nederlandse toeristen die in Colombia de opgelegde corona-quarantaine zouden hebben geschonden en toch de straat opgingen, zijn door de politie aangehouden en het land uitgezet. Dat meldt een radiostation in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.
Door Maaike Polder
Volgens radiozender Blu Radio moest het drietal vanwege het coronavirus in verplichte quarantaine maar hielden ze zich daar niet aan. Ze zouden zijn aangehouden op straat in het toeristenstadje Villa de Leyva, ten noordoosten van Bogotá in het departement Boyaca toen ze naar het vliegveld wilden. Volgens het radiostation zijn ze als ‘Irresponsables!’ (onverantwoordelijk) het land uitgezet.
Volgens de Nederlandse ambassade zit de zaak anders in elkaar: ,,Deze mensen zijn niet opgepakt, maar staande gehouden. Ze hielden zich allen gewoon aan de wet’’, zegt een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bogotá tegen deze site. Het drietal had zelf vliegtickets naar Nederland gekocht en was onderweg naar het vliegveld. ,,Toen ze staande werden gehouden, hebben ze meteen ons gebeld en wij hebben de autoriteiten uitgelegd dat de Nederlanders zich wel degelijk aan de voorschriften hadden gehouden. Vervolgens werden zij door de autoriteiten naar het vliegveld begeleid’’, aldus de ambassade. Het drietal is inmiddels op weg naar Nederland.
Vast in Colombia
Op dit moment zitten er honderden Nederlanders in Colombia, onzeker of ze de komende week naar Nederland terug kunnen reizen. President Ivan Duque van Colombia twitterde vandaag dat er vanaf maandag minimaal een maand helemaal geen vluchten zijn naar Colombia. Het is onduidelijk wat dit betekent voor de geplande vluchten uit het land, onder meer naar Nederland. De komende dagen gaan er nog wel een paar vluchten, onder meer via Madrid, maar dat is lang niet genoeg voor alle Nederlanders.
Verplichte quarantaine
In heel Colombia moeten buitenlanders die na 15 maart in het land zijn aangekomen, verplicht veertien dagen in zelf-quarantaine in bijvoorbeeld hostel of hotel. Voor wie al langer in het Zuid-Amerikaanse land is, geldt dat niet.
In hoofdstad Bogotá is een andere regeling ingesteld: iedereen moet daar vrijdag, zaterdag, zondag en maandag de gehele dag in verplichte quarantaine. In andere steden gelden avondklokken, maar over de precieze tijden heerst veel onduidelijkheid, ook onder Nederlandse reizigers. Volgens de Nederlandse ambassade nemen de nationale en lokale overheden tegenstrijdige beslissingen. Aan Nederlanders die op weg zijn naar het vliegveld verstrekt de ambassade daarom een document in het Spaans met daarop de rechten als Nederlander, om te laten zien aan de lokale autoriteiten.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wolf valt Italiaanse vrouw (56) aan terwijl ze wandeling maakt met haar hond
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Geen bank, geen bereik en maar één baby: Spaanse binnenland raakt steeds een beetje leger
Met slechts één van de 350 zetels in het Spaanse parlement heeft de plattelandspartij Teruel Existe regelmatig een beslissende stem bij het goedkeuren van nieuwe wetten. Het succes heeft geleid tot een landelijke beweging die aandacht vraagt voor het ‘lege Spanje’. -
PREMIUM
Gestrande Nederlanders in Zuid-Amerika: ‘We worden hier als paria’s behandeld’
Nederlandse toeristen in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen worden steeds ongeruster over de extreme quarantainemaatregelen die lokale autoriteiten nemen om het coronavirus onder de duim te krijgen. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
Tien vrouwen en twee mannen zijn met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat is gebeurd op verzoek van familieleden.