Volledig scherm
Het Roemeense meisje Mihaela Adriana Fieraru werd vrijdag ontvoerd en vermoord. © Roemeense politie

‘Nederlander Johannes V. hoofdverdachte van moord op Roemeens meisje (11)’

UPDATEEen Nederlandse man wordt verdacht van het ontvoeren en vermoorden van een 11-jarig Roemeens meisje. Dat melden Roemeense media. Bronnen rond het onderzoek melden deze site dat de politie de Nederlander zelfs al heeft gesproken. De verdachte - volgens Roemeense media de 47-jarige Johannes V. - zou echter hebben ontkend iets met de zaak te maken te hebben. 

De hoofdverdachte heeft het land inmiddels verlaten, melden lokale media. Het elfjarige meisje, Mihaela Adriana Fieraru, verdween vrijdagmiddag iets na vijven in het dorp Gura Șuţii, dat ten noordwesten van Boekarest ligt. Dat gebeurde toen ze op weg was van school naar huis. Ze werd voor het laatst vastgelegd door een beveiligingscamera op 350 meter van het huis waar ze woonde.

De politie zette een grote zoekactie op touw. Daarbij werden onder meer drones en een helikopter ingezet. Zondag werd het levenloze lichaam van het meisje gevonden op een aantal kilometer van de plek waar ze was verdwenen. Er waren sporen van geweld. Autopsie moet uitwijzen of het meisje is verkracht. Het meisje is binnen 35 minuten na haar verdwijning om het leven gebracht, vermoedt de politie.

Off the record

De hoofdverdachte zou volgens plaatselijke media een Nederlander zijn. De politie stelt officieel alleen dat ze een buitenlander op het oog heeft, maar zou off the record bevestigen dat het om een Nederlander gaat. 

De verdachte zou met een huurauto vanuit Boekarest naar het dorpje zijn gereden. De auto werd op verschillende plekken vastgelegd door beveiligingscamera's, waarvan er zo'n dertig tot veertig in het dorp zouden hangen. De huurauto zou op dezelfde camera zijn vastgelegd als het meisje.

Langer dan nodig

Vervolgens zou de persoon die het voertuig bestuurde veel langer over de rit van Gura Șuţii naar een dorpje verderop hebben gedaan dan nodig, stelt de politie, namelijk een halfuur in plaats van een paar minuten. Die twee details maken dat volgens de politie de bestuurder van de huurauto de hoofdverdachte is.

De huurauto werd door de politie getraceerd en zou van de Nederlandse man zijn. De recherche sprak telefonisch zelfs met de man, zegt een bron rond het onderzoek tegen deze site. De Nederlander zou gezegd hebben dat hij niets met de zaak te maken had.  

De hoofdverdachte zou Roemenië zaterdag zijn ontvlucht. Er zouden op basis van de camerabeelden nog twee andere mogelijke verdachten in beeld zijn. De politie stelt wel uit te gaan van een dader die alleen handelde. De huurauto van de hoofdverdachte wordt onderzocht op dna-sporen van het omgebrachte meisje.

Geen informatie

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen informatie over de zaak. ,,Voorlopig is het een zaak van de Roemeense politie”, zegt een woordvoerder. ,,Maar we volgen het natuurlijk in de media. Als we kunnen helpen, zullen we vanzelf worden benaderd.”