Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen van Passel moet niets hebben van vriendjespolitiek. ‘Ik heb geen euro aangenomen.’ © AD

Nederlander is burgemeester in Spaans dorp: ‘Ik heb alles nieuw leven ingeblazen’

Nederlander Jeroen van Passel is sinds 2015 burgemeester van het Spaanse Santo Ángel. Morgen gaat hij bij de plaatselijke verkiezingen voor een tweede termijn. ,,Alles is hier gepolitiseerd.''

Aanvankelijk wilde hij niet, wekte de Spaanse politiek vooral weerzin bij hem op. Vriendjespolitiek, obscure spelletjes, corruptie. Zeker in de regio Murcia, in Zuidoost-Spanje, weten ze daar alles van. ,,Maar doe het voor ons, voor het dorp, voor de mensen'', pleitte zijn Spaanse zwager. En na enkele maanden zei Jeroen van Passel (51) ja tegen het verzoek van de socialistische arbeiderspartij (PSOE) om de positie van burgemeester van Santo Ángel in te nemen.

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”