Volledig scherm
Hulporganisaties delen reddingsvesten uit voor de kust van Malta. © EPA

Nederland niet achter migratie-akkoord om Italië en Malta te ontzien

Nederland doet niet mee aan het migratie-akkoord van Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) heeft dat in Luxemburg verklaard. 

Dat deed ze bij een vergadering van EU-ministers over de vorige maand gesloten deal tussen de vier landen over de verdeling van migranten die vanuit Afrika de Middellandse Zee oversteken.

,,Het is een positief initiatief maar ik zie te weinig perspectief voor een oplossing om ons nu bij aan te sluiten’’, zei ze na afloop. ,,Bovendien is dit akkoord alleen voor het centrale Middellandse Zeegebied’’. Migranten en vluchtelingen maken gebruik van drie routes om over zee naar Europa te komen.

Geen schepen naar Italië en Malta

Volgens Broekers-Knol steunt maar ‘een drietal lidstaten’ het door de vier landen afgesproken tijdelijke mechanisme om Italië en Malta te ontzien. Die willen al een jaar geen schepen meer toelaten als andere EU-landen niet ook mensen opnemen. Het zou gaan om Luxemburg, Ierland en Portugal. De Italiaanse minister Luciana Lamorgese zei dat de vier landen eraan blijven werken om andere lidstaten over de streep te trekken voor het initiatief.

Den Haag vindt dat er een permanente oplossing voor het Europees beheersen van de migrantenstromen moet komen. ,,Dat begint met het goed toepassen van bestaande asielprocedures en een efficiënt terugkeerbeleid’’, aldus Broekers-Knol. Brusselse voorstellen voor verbetering en hervorming van het EU-asielbeleid zitten echter al vijf jaar muurvast. Ze zei vertrouwen te hebben in de nieuwe Europese Commissie per 1 november om de zaak los te trekken.

De Duitse minister Horst Seehofer (Binnenlandse Zaken) zei vanmorgen nog dat hij er ‘vrij zeker’ van was dat veel EU-lidstaten zich achter het initiatief zouden scharen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) zei voor de vergadering te geloven dat ‘meer lidstaten verantwoordelijkheid zullen tonen. We kunnen niet blijven doorgaan met ad hoc-oplossingen.’

 1. Nederlandse cruisegangers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten
  liveblog corona

  Nederland­se cruisegan­gers stiekem naar huis gevlogen, Marathon van Tokio weert recreanten

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.