Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © AFP

Na meer dan 100 jaar is de wolf nu ook terug in Vlaanderen

Al tien dagen loopt er een wolvin in België. Dankzij een zendertje rond de hals van het dier is er voor het eerst in ruim 100 jaar bewijs dat er in Vlaanderen een wolf leeft. ,,De kans is groot dat er de komende jaren nog meer bij ons zullen opduiken.”

Quote

Het zat eraan te komen

Koen Van Den Berge

Regelmatig duikt er in Vlaanderen een wolvenverhaal op. In Wallonië werd er in 2011 nog eentje met zekerheid gespot, maar bewijzen dat er in Vlaanderen eentje rondloopt dateren uit de 19e eeuw. Al zijn zelfs die twijfelachtig en durven kenners pas hun hand in het vuur te steken voor de 18e eeuw. Nu, ruim 200 jaar later, is er opnieuw absolute zekerheid: er loopt al tien dagen een wolvin rond in Limburg. Dat meldt Vlaams natuurminister Joke Schauvliege (CD&V). 

Het dier kreeg in oktober 2016 een gps-zender van de universiteit van het Duitse Dresden, zodat het op de voet kon worden gevolgd. Een jaar lang bleef het in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern leven, maar met kerst had Naya - zoals het dier heet- er blijkbaar genoeg van en trok ze richting Nederland. Op 2 januari stak ze de grens over naar onze zuiderburen, richting Beringen. Goed voor ruim 500 kilometer in tien dagen tijd.

Beschermd

Koen Van Den Berge, onderzoeker van carnivoren bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), is opgetogen maar niet verbaasd. ,,Het zat eraan te komen. De wolvenpopulatie in de ons omringende landen zit al jaren in stijgende lijn en bovendien zwermen de wolven steeds verder uit. Zowel vanuit het oosten van Duitsland richting het westen, maar ook vanuit Frankrijk.” 

Quote

Misschien keert ze snel terug naar Duitsland,

Koen Van Den Berge

Daar zijn twee redenen voor. ,,Ten eerste worden wolven niet meer gedood. In België is het zelfs een beschermde diersoort, terwijl het honderden jaren geleden haast nobel was om een wolf te doden, omdat die als een schadelijk dier werd beschouwd. Intussen hebben we ingezien dat het een belangrijke rol in het ecosysteem vertolken. Ten tweede doen we in onze contreien ook steeds meer inspanningen voor de natuur - en dat loont. Wolven kunnen terecht in grotere natuurgebieden, waar ze rust en voedsel vinden.”

Permanent

Dat wil daarom nog niet zeggen dat ieder Vlaams bos binnenkort zijn eigen wolf zal hebben. Naya leeft alleen en brengt dus niet per se een hele roedel mee. Het is koffiedik kijken of zij in Limburg blijft wonen. ,,Het is te vroeg om te zeggen dat ze zich hier heeft gevestigd”, zegt Van Den Berge. ,,Misschien keert ze snel terug naar Duitsland, maar het kan net zo goed zijn dat ze dieper Vlaanderen in trekt. Hoe dan ook is het heel onwaarschijnlijk dat we nog eens honderd jaar op een nieuwe wolf zullen moeten wachten. De dieren zullen zich verder blijven verspreiden en dus is het goed mogelijk dat er de komende jaren nog meerdere opduiken.”