Volledig scherm
De dodelijke trechterspin. © Shutterstock

Na bosbranden en overstromingen gaan dodelijke spinnen nu Australië teisteren, zeggen experts

Australië heeft dit jaar al te maken gehad met extreme bosbranden, overstromingen en hagel. Nu waarschuwen experts om uit te kijken voor dodelijke trechterspinnen vanwege de ‘perfecte omstandigheden’ die er momenteel voor het beestje zijn om in te gedijen.

Verschillende soorten van de zogeheten funnel-web spider, de trechterspin, voelen zich altijd al thuis in de vochtige bossen aan de oostkust van Australië. Maar door de extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd, waarschuwt het Australische Reptielen Park in Somersby vandaag voor ‘verhoogde activiteit’ van de zeer giftige spinnensoort. Een beet kan dodelijk zijn.

,,Vanwege de regen en nu weer hitte zien we dat de trechterspinnen wat meer gaan bewegen, vooral de mannetjes gaan op zoek naar een vrouwtje”, vertelt woordvoerder Daniel Rumsey van het park in een video op Facebook. ,,Trechterspinnen zijn een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. We moeten dit zeer serieus nemen.”

Lees verder onder de video

Warren Bailey, eigenaar van ABC Pest Control Sydney, zegt tegen CNN dat trechterspinnen normaal gesproken eerder in het seizoen actief worden. ,,Maar omdat het zo droog was, komen ze nu pas massaal naar buiten. Door de recente regen kruipen ze via de grond of via het dak naar binnen.” Een beet van de spin is pijnlijk en het gif valt het centrale zenuwstelsel aan. In de afgelopen 100 jaar overleden zeker twaalf mensen aan de gevolgen van zo’n beet.

Bosbranden

Australië heeft al maanden te kampen met extreem weer. Als gevolg van felle bosbranden is een gebied ter grootte van Engeland verwoest. Daarbij zouden 29 mensen en meer dan een miljard dieren (zoogdieren, vogels en reptielen, amfibieën) om het leven zijn gekomen. Zware onweersbuien brachten wat verlichting voor de door bosbranden geteisterde gebieden de afgelopen week, maar zorgden ook weer voor overstromingen. Op sommige plekken ging de storm gepaard met hagelstenen zo groot als golfballen, ook waren er zandstormen.

Dat alles vormt de perfecte omstandigheid voor de dodelijke spin om in te gedijen. Het Reptielen Park vraagt mensen om, als het veilig kan, de spinnen te vangen. ,,En breng ze naar ons.” Zij gebruiken het gif voor hun antigifprogramma. ,,Wij hebben hier jarenlange ervaring mee en het antigif heeft honderden mensenlevens gered”, zegt Rumsey. 

Evacuaties

Met het extreme weer in Australië is het overigens nog niet gedaan. Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn vandaag geëvacueerd nadat een bosbrand dichtbij het vliegveld was uitgebroken. In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. 

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.