Volledig scherm
© EPA

Na 17 jaar aanklacht wegens bomaanslag in Düsseldorf

Bijna zeventien jaar na een bomaanslag op station Wehrhahn in Düsseldorf is een aanklacht ingediend tegen de vermoedelijke dader. Het gaat om een man van een jaar of vijftig, die direct na de terreurdaad ook al werd aangehouden maar door gebrek aan bewijs moest worden vrijgelaten.

Op 27 juli 2000 ontplofte op het station een staafbom. De metaalsplinters vlogen tot 100 meter in het rond. Tien mensen raakten gewond. Een zwangere vrouw verloor haar ongeboren kind en overleefde de aanslag zelf ternauwernood. De slachtoffers waren overwegend joodse immigranten uit Oost-Europa. Ze hadden Duitse les gehad en waren op weg naar huis.

De verdachte, die ontkent, had indertijd in de buurt een winkel met legerartikelen. Hij stond bekend als wapengek en verkeerde in rechts-extremistische kringen. Hem is nu twaalfvoudige poging tot moord uit racistische motieven ten laste gelegd. Daarop staat in Duitsland maximaal levenslang. Het nu ingeleverde dossier telt 250 pagina's, waarin 96 getuigen worden opgevoerd.