Moordproces Khashoggi: medewerker consulaat kreeg opdracht ‘de oven aan te steken’
Een medewerker van het Saoedische consulaat in Istanboel heeft een tip van de sluier opgelicht over wat er mogelijk is gebeurd met de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd in 2018 gedood in de diplomatieke post maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Mogelijk probeerden de moordenaars het te verbranden.
Delen per e-mail
Volgens de Turkse technicus werd hij op 2 oktober 2018 naar de residentie van de Saoedische consul geroepen. Dit minder dan een uur nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. ,,Er waren vijf tot zes personen. Ze vroegen me de tandoor in de tuin aan te steken (oven in de zin van een cilindervormige kuil in de grond of een gemetselde of aardewerken ton, red.). Er hing een paniekerige sfeer’’, verklaarde Zeki Demir gisteren tijdens de eerste dag van het moordproces in Istanboel volgens nieuwszender Al Jazeera.
De verklaring bevestigt een van de theorieën van de Turkse politie dat de moordenaars van Khashoggi zich mogelijk van diens lichaam probeerden te ontdoen door het te verbranden. Dit nadat ze de voor Saoedi-Arabië kritische journalist van onder andere The Washington Post hadden verstikt en zijn lichaam in stukken hadden gesneden.
Volgens Demir zag hij later veel spiesen met vlees bij de oven in de tuin van de consul en ook een kleine barbecue. De marmeren platen rondom de oven leken volgens hem van kleur veranderd alsof ze met een chemisch product waren schoongemaakt. Volgens de chauffeur van de consul was dat vlees allesbehalve verdacht en had zijn werkgever rauwe kebab besteld bij een plaatselijke restaurant.
De Turkse medewerker van het consulaat legde ook een verklaring af over een in zijn ogen merkwaardig voorval met een auto met verduisterde ruiten. Hij wilde helpen de garagedeur te openen toen het voertuig arriveerde maar kreeg te horen dat hij de tuin snel moest verlaten.
Hoofdverdachten
De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het opzetten van moord met voorbedachten rade ‘met monsterlijke bedoelingen’. Volgens de aanklagers hebben Al-Asiri en Al-Qahtani de operatie geleid.
Volgens de aanklacht werden achttien medeverdachten naar Turkije gevlogen om Khashoggi te vermoorden. Zij worden bij verstek berecht en zullen waarschijnlijk nooit worden uitgeleverd door Saoedi-Arabië. Dat beschuldigde Turkije er vorig jaar van niet te hebben willen meewerken aan een afzonderlijk en grotendeels geheim proces in Riyadh.
Een rechtbank veroordeelde er in december vijf verdachten tot de doodstraf en drie tot een gevangenisstraf wegens de moord op Khashoggi. De nabestaanden van de journalist en columnist vergaven in mei de moordenaars waardoor die naar Saoedische wetgeving feitelijk uitstel kregen. De Saoedische aanklager zei destijds dat er geen bewijs was van betrokkenheid van de koningshuis adviseur bij de moord en wees de beschuldigingen tegen het voormalige hoofd van de Saoedische inlichtingendienst.
‘Kroonprins verantwoordelijk’
De verloofde van Khashoggi was gisteren aanwezig bij de start van het proces in Istanboel, evenals de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard. Zij concludeerde destijds dat er geloofwaardige aanwijzingen waren dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. Iets wat de kroonprins ontkent.
De Saoedische kroonprins verklaarde in september vorig jaar wel dat hij vindt dat hij ook verantwoordelijkheid draagt voor de moord op Khashoggi, omdat het gebeurde ‘terwijl ik aan het roer stond’. Dat zei hij in een documentaire die werd uitgezonden door de Amerikaanse Public Broadcasting Service (PBS)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO Biden herdenkt 400 duizend coronaslachtoffers in Washington
President-elect Joe Biden heeft dinsdagavond (lokale tijd) een eerbetoon gehouden voor de 400.000 Amerikanen die gestorven zijn aan COVID-19. Hij deed dat tijdens een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial in Washington D.C., waar hij vandaag de eed zal afleggen als de 46ste president van de Verenigde Staten. -
Video Portugese artsen moeten kiezen tussen leven en dood nu ziekenhuizen overspoeld worden
De ziekenhuizen in Portugal bezwijken haast onder de druk van de enorme toename coronapatiënten in de afgelopen weken. Op sommige plekken moeten artsen kiezen wie er wel, en wie er niet wordt beademd. Een keus tussen leven en dood. Artsen luidden de noodklok. -
PREMIUM
Team Biden wekt hoge verwachtingen met eerste salvo presidentiële besluiten
Een vliegende start, grote beloften en hoge verwachtingen. Tenminste bij 81 miljoen Amerikaanse kiezers. Wat ambities betreft doet Joe Biden niet onder voor zijn voorganger Donald Trump. -
Dit zijn de belangrijke tijdstippen op de inauguratiedag van Joe Biden
De beëdiging van Joe Biden als de 46ste president van de Verenigde Staten vindt plaats aan de westkant van het Capitool. De ambtstermijn van de gekozen Amerikaanse president begint morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd), zoals voorgeschreven in het twintigste amendement van de grondwet. -
Samsung-baas opnieuw de cel in vanwege omkoping
Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet, meldt persbureau Yonhap.
-
‘Trump kiest advocaat voor afzettingsproces’
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft advocaat Butch Bowers ingehuurd om hem te verdedigen bij het aanstaande afzettingsproces in de Senaat. Dat verklaarde senator Lindsey Graham (RS.C.) nadat een aantal van Trumps gebruikelijke advocaten hadden bedankt voor de klus, melden The New York Times en Punchbowl News. -
Video LIVE | President Biden volgt slechts 11 bekenden op Twitter en een... model?
Joe Biden maakte woensdag op zijn eerste werkdag als president direct korte metten met een aantal omstreden beleidsmaatregelen rond immigratie van zijn voorganger Donald Trump. Zo maakte Biden een einde aan de bouw van de muur aan de grens met Mexico, waar de Mexicaanse regering kort daarna opgetogen op reageerde. -
video Trump neemt nucleaire tas mee naar Florida
Donald Trump was niet bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden. Dat is niet alleen een breuk met een traditie, het brengt ook een groot praktisch probleem met zich mee. Wat te doen met de aktetas met nucleaire gegevens die de president altijd bij zich heeft?