Volledig scherm
Een onafhankelijkheidsdemonstratie in Barcelona vorig jaar © AFP

Mogelijk terroristische aanslag voorkomen: Catalaanse separatisten opgepakt

updateDe Spaanse politie heeft vandaag negen Catalaanse separatisten opgepakt. Volgens de aanklager van het hooggerechtshof was de groep al vergevorderd met de voorbereiding van ‘terroristische projecten’. Catalaanse overheidsgebouwen zouden doelwit zijn.

De militanten zouden gewelddadige aanslagen willen plegen op Catalaanse overheidsgebouwen. Ze zouden onder meer een kaart hebben van een pand van de Guardia Civil. De Spaanse justitie legt de negen separatisten onder meer terrorisme, rebellie en het bezit van explosieven ten laste.

De opgepakte personen zouden banden hebben met de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR). Zij zouden hun acties begin oktober hebben willen uitvoeren. Dan is het twee jaar geleden dat de toenmalige separatistische regering van Catalonië onder leiding van Carles Puigdemont een illegaal referendum hield over onafhankelijkheid. Circa 40 procent van de stemgerechtigden, vrijwel uitsluitend separatisten, bracht zijn stem uit en 90 procent van die kiezers stemde voor afscheiding.

Twaalf vooraanstaande leiders van de Catalaanse regioregering moesten zich voor de rechter verantwoorden. Ze zijn onder meer beschuldigd van hoogverraad en misbruik van overheidsgeld. Het vonnis tegen de separatisten wordt binnenkort verwacht.