Mogelijk goed nieuws voor prijzen aan de pomp: OPEC+ houdt vast aan huidige olieproductie
De olieproducerende landen OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan houden vast aan de huidige olieproductie. Dat maakten zij deze middag bekend. Dit kan goed nieuws betekenen voor automobilisten. Doorgaans zijn de productieafspraken van grote invloed op de olieprijzen en bepalen ze zo mede de prijzen aan de pomp.
De landen hadden ook kunnen besluiten tot extra productieverlaging. De zogeheten OPEC+ (met Saudi-Arabië als dominante partij en met Rusland en enkele andere niet-leden) besloot in oktober dagelijks 2 miljoen vaten minder olie op te pompen, om zo een daling van de olieprijzen tegen te gaan. Daarmee stutten ze de olieprijs maar dat kan hogere prijzen aan de pomp tot gevolg hebben.
De landen claimden dat de economisch mindere tijden de vraag naar de grondstof drukten en vonden de ingreep daarom gerechtvaardigd. Het leidde tot een boze reactie van de Amerikanen, die de Saudi’s ervan beschuldigden partij te kiezen voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Hogere olieprijzen zijn in principe goed voor de Russische oorlogskas. Westerse consumenten zien die gestegen prijzen vooral terug in hoge inflatiecijfers.
De dertien leden van de OPEC vergaderden zaterdag ook al. Daarbij ging het niet over het prijsplafond dat de landen van de G7 en de Europese Unie vrijdag hebben afgesproken voor Russische olie. Het wordt scheepvaartbedrijven en verzekeraars uit die landen verboden om mee te werken aan handel in Russische olie als die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht. In de EU is het vanaf maandag bovendien verboden om Russische olie te importeren die over zee wordt aangevoerd.
Sancties
Het is nog onzeker wat de sancties zullen doen met de olieprijzen. Het Kremlin heeft aangegeven niet mee te werken aan het prijsplafond en onderzoekt nog hoe het op de nieuwste strafmaatregel van het Westen zal reageren. India en China slaan nog gretig Russische olie in, en als grote hoeveelheden van die grondstof ineens wegvallen op de wereldmarkt, kan dat de prijzen de hoogte in jagen.
Een vat Brentolie, een belangrijke maatstaf voor de wereldwijde olieprijzen, is nu ruim 85 dollar waard. Maar Rusland verkoopt zijn olie al tegen kortingen vanwege de oorlog, waardoor het prijsplafond voorlopig weinig verschil lijkt te maken. Ook ligt de maximumprijs ruim boven de productiekosten voor olie in Rusland, waardoor de export ervan de Russische schatkist nog steeds geld blijft opleveren.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Willem van Hanegem | Oranje kan alleen de halve finale halen als we inzien dat het tegen de VS niet goed was
Willem van Hanegem is niet onder de indruk van het spel van Argentinië, de tegenstander van Nederland in de kwartfinale. Maar ook bij Oranje is er nog veel werk aan de winkel, schrijft hij in zijn column. ,,De halve finale is mogelijk, maar alleen als we inzien dat het tegen Amerika gewoon niet goed genoeg was.’’ -
PREMIUM
Duitse gezondheidsminister trekt boetekleed aan en erkent schuld bij coronamissers
Met terugwerkende kracht krijgt de Duitse regering forse kritiek op de strenge coronamaatregelen. Gezondheidsminister Lauterbach erkent grote fouten te hebben gemaakt. -
PREMIUMMatteo Messina Denaro
Hoe kon Siciliaanse maffiabaas 30 jaar onderduiken? Politie onderzoekt hulpje, minnares en oude vlam
Maffiabaas Matteo Messina Denaro zit inmiddels alweer twee weken in de extra beveiligde gevangenis in L’Aquila, centraal-Italië. Het politieonderzoek naar zijn dertig jaar lange onderduik gaat gestaag door. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Goederentrein rijdt twee kinderen aan in Duitsland: jongen (10) overleden, 9-jarige in levensgevaar
In Recklinghausen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is donderdagavond een tienjarige jongen om het leven gekomen na een aanrijding door een goederentrein. Een tweede kind, een jongen van negen, werd eveneens geraakt door de trein en is in levensgevaar. Dat meldt de politie donderdagnacht.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Vier verdachten uitgeleverd aan VS in onderzoek naar moord op Haïtiaanse president
Drie Haïtiaans-Amerikanen en een Colombiaan zijn dinsdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor hun rol bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer