Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Ministerie: opnieuw Canadees aangehouden in China

Er is opnieuw een Canadese staatsburger aangehouden in China. Dat meldt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, zonder in te gaan op de reden van de arrestatie.

,,Global Affairs Canada is op de hoogte van de opsluiting van een Canadese burger in Yantai, China”, bevestigde een woordvoerder van het ministerie. Hij voegde eraan toe dat er omwille van privacyredenen geen informatie kan verstrekt worden over de identiteit van de gearresteerde persoon. Het consulaat verleent de persoon in kwestie bijstand, zegt hij verder.

Volgens een anonieme bron is er geen indicatie dat de arrestatie verband houdt met de aanhouding van Michael Kovrig en Michael Spavor - twee Canadezen die al sinds december in de Chinese cel zitten omdat ze verdacht worden van misdrijven tegen de Chinese binnenlandse veiligheid. De Canadese overheid beschouwt die arrestaties als een vergeldingsmaatregel van China, omdat Canada begin december 2018 op op verzoek van de VS Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, had opgepakt.

Vorige week werden in de Oost-Chinese stad Xuzhou zeven buitenlandse leerkrachten opgepakt. Zij zouden opgepakt zijn omwille van drugsgrelateerde feiten. Yantai ligt op zo'n 600 kilometer van Xuzhou.

  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.