Minister bezoekt Straatsburg na aanslag bij kerstmarkt

De Franse minister van Binnenlandse zaken, Christophe Castaner is op dit moment op de plek waar de aanval heeft plaatsgevonden. Ook in de rest van Europa wordt geschokt gereageerd op de schietpartij die gisteravond twee levens eiste. 

‘In Straatsburg, met onze veiligheids- en reddingsdiensten, en met medisch-psychologische teams. Ik waardeer de inzet hier ter plaatse, de toewijding en de uitzonderlijke manier waarop iedereen in beweging komt ten behoeve van onze burgers”, deelt hij op Twitter. 

De tekst loopt door onder de tweet. 

Steunbetuigingen stromen binnen bij de slachtoffers en de Franse autoriteiten. Premier Mark Rutte betuigde woensdagochtend zijn medeleven. ‘Afschuwelijke berichten over de schietpartij in Straatsburg. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Ik heb mijn condoléances overgebracht aan president @EmmanuelMacron’, twitterde de minister-president.

De Belgische premier Charles Michel heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij. ‘Al mijn steun aan onze Franse vrienden, die nogmaals werden getroffen door gruwel en lafheid’, twitterde de premier in de nacht van dinsdag op woensdag. ‘Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers en hun naasten.’

Eerder had ook al minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn medeleven getwitterd. Zijn Duitse collega Heiko Maas sprak net als Michel van een ‘laffe daad’ en toonde zich diep geschokt. De Duitse regering doet alles om de Franse vrienden bij te staan, verzekerde hij.

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de burgemeester van Straatsburg houden een persconferentie.
Volledig scherm
De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de burgemeester van Straatsburg houden een persconferentie. © AFP

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van de schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad te gedenken. Daarbij kwamen dinsdag zeker drie mensen om het leven en vielen meer dan tien gewonden.

Veel leden en medewerkers waren nog aan het werk in het parlement ten tijde van de schietpartij. Het parlement kondigde een ‘lockdown’ af, waardoor zij het gebouw pas laat in de nacht mochten verlaten. De Franse en Europese vlaggen bij het parlement hangen halfstok. Ook bij de Europese instellingen in Brussel is dat het geval.

Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers en hun geliefden. Hij noemde Straatsburg een symbool van vrede en verzoening. De Italiaan had het over ,,een aanval op onze manier van leven’'. ,,Vrijheid en democratie zullen het altijd winnen van geweld, misdaad en terreur’', aldus Tajani. Verscheidene sprekers stelden dat de aanslag niet alleen op Frankrijk was gericht, maar op heel Europa.

Amerika

Ook de Amerikaanse president Donald Trump spreekt zijn afschuw uit over de aanval in Straatsburg.  ‘Opnieuw een heel erge terreurdaad in Frankrijk’ schrijft hij in een tweet. ‘We gaan onze grenzen nog meer versterken. Chuck (Schumer) en Nancy (Pelosi) moeten ons hun stemmen geven voor aanvullende grensbewaking’, roept hij op.

President Donald Trump zei gisteren in het Witte Huis tijdens een chaotische discussie met Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer, in het bijzijn van verslaggevers, en live op televisie: ,,Ik zal er trots op zijn de overheid voor grensbeveiliging plat te leggen, Chuck.” Hij dreigt dit te doen als zijn eisen voor grensfinanciering, oftewel de veelbesproken muur bij de Mexicaanse grens, niet worden gehaald.