Mike Pence: redder of opvolger van Trump?
Mike Pence, vice-president van de Verenigde Staten, sprak afgelopen week twee keer een visie uit die haaks op het beleid van president Trump staat. Eenmaal over de rol van de NAVO, later over de Europese Unie. Is Pence de genuanceerde kant van het Witte Huis of profileert hij zich nu al als mogelijke opvolger?
Wie denkt aan de voorgangers van Donald Trump en Mike Pence zal toch een heel ander beeld krijgen van de relatie tussen president en vice-president. Waar Obama en Biden als twee handen op één buik waren, is er tussen Trump en Pence sprake van een openlijke discrepantie.
Het is ongekend hoe vaak ministers Trump openlijk tegenspreken
Waar Trump al lange tijd kritisch is op de rol van Amerika in de NAVO, sprak Pence vorige week openlijk zijn steun uit voor het overlegorgaan. Hiermee zwakte hij, evenals Jim Mattis (de huidige Amerikaanse minister van Defensie), de zorgen van andere landen af. De VS zullen zich namelijk niet losmaken van de NAVO, zoals Trump eerder wél suggereerde.
Twee dagen later brengt Pence een bezoek aan EU-president Donald Tusk en zegt naderhand dat de VS een volledige partner van de Europese Unie zal blijven. Niets te bekennen van de eerdere laatdunkendheid die Trump koesterde ten opzichte van de EU.
Nuance
Wat zegt het dat de huidige vice-president niet de koers van Trump volgt? Volgens Willem Post, Amerikadeskundige bij het Clingendael Instituut, zien we vooral dat een klein groepje in het Witte Huis het genuanceerde geluid vormt. ,,Het is ongekend hoe vaak ministers Trump openlijk tegenspreken. Dit groepje doet de echte politiek, Trump is vooral van het spektakel. De man met de megafoon die overal bovenuit schreeuwt.”
Bij een onaangekondigd bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad zag minister Mattis zich vandaag bijvoorbeeld genoodzaakt afstand te nemen van uitspraken van Trump. Die suggereerde eerder dat het Amerikaanse leger de olie van Irak in beslag had moeten nemen ten tijde van de Irakoorlog, maar daar ‘misschien in de toekomst nog een kans voor zou krijgen’. ,,Het Amerikaanse leger is niet in Irak om iemands olie in te pikken”, liet Mattis dan ook weten.
Afzetting
Dergelijke gedragingen van Trump zorgen voor een stevige kloof in het Witte Huis, zo stelt Post. Daarbij is het maar de vraag hoelang deze lijn doorgetrokken kan worden. Het is een publiek geheim dat een groot deel van de Republikeinse partij het oneens is met de optredens van Trump, terwijl Pence geldt als een voorbeeldig Republikein die grote steun geniet.
,,Het echte werk lijkt gedaan te worden door Pence en de ministers, maar Trump zal wel iets van zijn plannen waar moeten gaan maken. Uiteindelijk moet hij concreet iets bereikt hebben, anders wordt hij daar op afgerekend”, aldus Post. Bij een afrekening kan gedacht worden aan afzetting van de president, waarbij Pence een waardig opvolger lijkt vanwege zijn goede ligging binnen de partij en internationale relaties.
Uiteindelijk moet hij concreet iets bereikt hebben, anders wordt hij daar op afgerekend
Vooralsnog is het te vroeg om aan zo’n procedure te denken, maar toch sluit Post dit niet uit. ,,Eind 2018 zijn de verkiezingen voor het Congres en dan kan zomaar die afrekening plaatsvinden. Vooralsnog zien we in de Senaat dat leden hun knopen tellen en vooral in de buurt van Pence blijven. Trump moet dus gaan leveren.”
En wat als Trump niet levert? ,,Dan resteert het werk dat Pence en de ministers hebben verzet. Trump zal ongetwijfeld zijn graantje meepikken en het zo proberen te draaien dat het zijn werk lijkt.” Of pronken met andermans werk genoeg is om de interne crisis bij de Republikeinen te smoren en zijn presidentschap te redden is dan nog maar de vraag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Dit gebeurde er vannacht: VN meldt recordaantal vluchtelingen van 100 miljoen, strijd om Donbas gaat door
Volgens de Verenigde Naties zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht: ,,Een duizelingwekkend record.” En de strijd in het oosten van Oekraïne gaat onverminderd door. -
Met video
Johnson: Rapport partygate stemt nederig, maar ik wil door
De Britse premier Boris Johnson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor partygate, het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns, waar ook hijzelf voor beboet is. Van opstappen, zoals de oppositie wil, wil hij desondanks niets weten. Vandaag overhandigt topambtenaar Sue Gray het rapport over het schandaal. Ze concludeert dat er een cultuur was om regels te overtreden. -
oorlog oekraïne
LIVE |Russisch parlement schrapt maximumleeftijd soldaten, veiling songfestivaltrofee ondersteunt Oekraïens leger
Het Russische parlement heeft woensdag een wetsvoorstel goedgekeurd die de maximumleeftijd voor beroepsmilitairen schrapt. Het voorstel wordt wet na de handtekening van president Vladimir Poetin. Momenteel kunnen alleen Russen van 18-40 jaar en buitenlanders van 18-30 jaar in dienst treden van het Russische leger. Intussen veilen de Oekraïense winnaars van het Eurovisie Songfestival hun trofee om geld in te zamelen voor het leger van hun land. Dat meldt Kalush Orchestra op Instagram. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne. -
met video
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei
Italië moet haast maken met hervormingen vanwege te hoge schuld en te lage groei. De kans bestaat dat anders het geld van het Europese recoveryfonds in de knel komt. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Nieuws/Update
Dodental noodweer Canada loopt op tot acht, vele huishoudens zonder stroom
Het dodental als gevolg van de hevige onweersbuien in het oosten van Canada is gestegen tot ten minste acht. Dat hebben de Canadese autoriteiten zondag bekendgemaakt. De stormen, die zaterdagmiddag meer dan twee uur duurden en de kracht hadden van een tornado, lieten een spoor van vernieling achter in delen van Ontario en Quebec.