Een markt, eerder deze week, in Angola.
Volledig scherm
PREMIUM
Een markt, eerder deze week, in Angola. © EPA

Microbioloog: ‘Afrikaanse landen moeten zich nú voorbereiden op corona, anders dreigt catastrofe’

Landen in Afrika en Zuid-Amerika moeten zich snel voorbereiden op een uitbraak van het coronavirus in hun regio, anders kunnen de gevolgen ‘rampzalig zijn’. ,,In Sierra Leone hebben ze net zoveel artsen en microbiologen als wij in de provincie Gelderland.”

Wie naar de wereldkaart kijkt waarop het aantal coronabesmettingen wordt bijgehouden, ziet vooral dikke rode punten op het noordelijk halfrond. Waar Europa en Noord-Amerika al dagen, zo niet weken, in lockdown zijn, is het aantal besmettingen en slachtoffers in Afrika en Zuid-Amerika nog relatief laag.  ,,Maar ik maak me ernstige zorgen over wat er kan gebeuren als het virus straks echt gaat rondwaren in een land dat een zwak gezondheidssysteem heeft, of in een vluchtelingenkamp - dan kunnen de gevolgen echt rampzalig zijn”, zegt Joost Hopman, arts-microbioloog en medisch-directeur van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc). In 2014 en 2015 was hij namens de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) in Sierra Leone betrokken bij de bestrijding van de ebola-uitbraak.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.