Michigan bevestigt winst Biden, Georgia begint morgen met hertelling stemmen
Michigan heeft officieel bevestigd dat Joe Biden de winnaar is van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in die staat. Hij versloeg president Donald Trump met 154.000 stemmen verschil. De verklaring uit Michigan is een nieuwe tegenslag voor de zittende president.
Delen per e-mail
Trump probeert de uitslag in Michigan, net als in andere staten (Arizona, Wisconsin en Pennsylvania), om te buigen in zijn voordeel, in de hoop alsnog een meerderheid te krijgen en zo de zestien kiesmannen van de staat binnen te slepen.
Maar vandaag heeft de vierkoppige Board of State Canvassers, bestaande uit twee Republikeinen en twee Democraten, opnieuw het verlies van Trump in de staat bevestigd met een 3-0 stemming. Eén persoon onthield zich van stemming.
Het juridisch team van Trump reageerde op de bevestiging van de verkiezingsuitslag van de staat Michigan door te zeggen dat het door middel van rechtszaken zal blijven proberen om de verkiezingsuitslag de laten kantelen. Een van de juridisch adviseurs van de president noemde de bevestiging van de uitslag ‘simpelweg een procedurele stap’.
Georgia
In Georgia, waar Biden ook nipt de verkiezingen won, wordt morgen begonnen met het hertellen van de ruim 5 miljoen stemmen. Er is ruim een week voor uitgetrokken.
President Trump had om een hertelling gevraagd om ervoor te zorgen dat elke wettelijke stem eerlijk wordt geteld, zo stellen zijn advocaten. Eerder verloren zij rechtszaken tegen de verkiezingsresultaten in Georgia. Trump kon een nieuwe telling aanvragen omdat het verschil tussen de kandidaten minder dan 0,5 procentpunt is.
De autoriteiten hadden eerder al de stemmen opnieuw geteld omdat Biden in Georgia een voorsprong behaalde van slechts zo’n 14.000 stemmen. Na zes dagen hertellen was Bidens voorsprong geslonken naar 12.670 stemmen, maar hij bleek dus nog wel steeds de winnaar.
Hoger beroep in Pennsylvania
In Pennsylvania gaat het campagneteam van Trump in hoger beroep om te voorkomen dat de staat zijn Democratische uitdager Joe Biden tot winnaar van de verkiezingen in die staat uitroept. Volgens de medewerkers van Trump heeft een lagere rechtbank de eerdere zaak ten onrechte van de hand gewezen zonder uitgebreid naar de claims van de Trump-campagne te kijken.
De Trump-campagne stelt dat de president geen kans heeft gekregen om voldoende te procederen vanwege de ‘ernstige en goed onderbouwde claims’ van verkiezingsfraude door de Democraten. Trump beweert vooralsnog zonder bewijs dat er ten onrechte tienduizenden briefstemmen met gebreken in Pennsylvania zijn meegeteld om Biden aan de overwinning te helpen.
Maandag is de deadline voor districten in Pennsylvania om hun uitslagen te overhandigen aan de minister van Binnenlandse Zaken van de staat, Kathy Boockvar. Naar verwachting zullen enkele die deadline niet halen. Boockvar heeft eerder kenbaar gemaakt dat zij de verkiezingsuitslag van haar staat deze week officieel wil bevestigen.
Een federale rechtbank oordeelde zaterdag dat de rechtszaak van de Trump-campagne juridisch rammelt en dat hij ‘niet de autoriteit heeft om het stemrecht van ook maar één persoon af te nemen, laat staan van miljoenen burgers'. De Trump-campagne wilde een lijst aan aanklachten die eerder waren ingetrokken opnieuw indienen, maar ook daar zette de federale rechter een streep door.
De zaak in hoger beroep draai met name op die laatste weigering. Als Trump de zaak verliest, kan hij het hoger opzoeken bij het federaal Hooggerechtshof. Trump weigert zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 3 november toe te geven. Hij zegt dat er is gefraudeerd, zonder met bewijzen te komen. Met zijn houding dwarsboomt hij een soepele machtsoverdracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO Oplichting in het postduivencircuit: Duif Joe vloog zogenaamd van de VS naar Australië
Een Amerikaanse postduif die na een reis van 13.000 kilometer in Australië zou zijn gearriveerd, wordt misschien toch niet afgemaakt. De Australische autoriteiten waren van plan de duif te doden, uit angst voor besmettelijke vogelziekten. Maar duif Joe blijft voorlopig in leven, nadat een vogelorganisatie verklaarde dat het identificerende ringetje om zijn poot vals is. -
Toilet voor geheim agenten van gezin Ivanka Trump kost 3000 dollar per maand
De geheim agenten, die de woning van het gezin van Ivanka Trump in de rijke wijk Kalorama in Washington bewaken, moesten wel erg ver gaan om een plek te vinden om hun behoefte te kunnen doen. Hoewel ze fulltime instaan voor de veiligheid van Ivanka Trump, haar echtgenoot Jared Kushner en hun kinderen, kregen ze geen toegang tot hun woning om daar naar het toilet te gaan. Dat meldt de Washington Post. -
‘Repetitie inauguratie Biden uitgesteld om veiligheid’
Een repetitie van de inauguratie van de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden die voor zondag op de planning stond, is uitgesteld vanwege zorgen om de veiligheid, schrijft Politico op basis van twee ingewijden. De repetitie zal nu op maandag plaatsvinden. -
PREMIUM
Waarom de man die Trump in het zadel hielp nu zijn zondebok is
De meute die het Amerikaanse Congres aanviel, was op zoek naar vicepresident Mike Pence. Nu is Pence de man die kan beslissen of het nog verantwoord is Donald Trump op zijn post te laten. -
Natuurbeschermers geschokt na vondst zeekoe met ‘Trump’ op de rug geschreven
Natuurbeschermers in de Verenigde Staten zijn een onderzoek gestart nadat er foto’s zijn opgedoken van een lamantijn, een soort zeekoe, met het woord ‘Trump’ op zijn rug geschreven. Het beest, een bedreigde diersoort, werd in een rivier in Florida aangetroffen.
-
Nog twee verdachten aangehouden wegens bestorming Capitool
De FBI heeft opnieuw twee verdachten aangehouden in verband met de bestorming van het Capitool door aanhangers van scheidend president Donald Trump. Volgens de officier van justitie van Washington zijn een man uit Texas en een verdachte uit Tennessee gearresteerd. -
VIDEO Eerste federale executie van vrouw in VS in 70 jaar gaat op allerlaatste moment niet door
Een Amerikaanse rechter heeft op de valreep opnieuw een stokje gestoken voor de executie van moordenares Lisa Montgomery. Zij zou als eerste vrouw in bijna 70 jaar ter dood worden gebracht door de federale autoriteiten. -
Gevangene met coronavirus in VS alsnog ter dood gebracht
De Amerikaanse autoriteiten hebben in Terre Haute in de staat Indiana alsnog een gevangene ter dood gebracht die besmet was geraakt met het coronavirus. Een rechtbank had eerder deze week opdracht gegeven de executie van de 52-jarige Corey Johnson uit te stellen, maar dat besluit is teruggedraaid in hoger beroep.