Volledig scherm
Michelle Obama. © Charles Sykes/Invision/AP

Michelle Obama fileert Trump in nieuw boek

De voormalige Amerikaanse first lady Michelle Obama is in haar binnenkort te verschijnen memoires zeer kritisch op de huidige president Donald Trump. Ze schrijft onder meer over hoe ze in shock verkeerde op de nacht dat ze zich realiseerde dat hij haar man zou opvolgen in het Oval Office in het Witte Huis en het ‘allemaal probeerde weg te stoppen’.

Het internationale persbureau Associated Press is al in het bezit van een exemplaar van het boek Becoming, dat komende dinsdag wereldwijd verschijnt. Michelle Obama is daarin zeer openhartig over diverse onderwerpen. Zo beschrijft ze onder meer hoe ze het slachtoffer werd van racistische opmerkingen en over de eerste moeilijke jaren van haar huwelijk met Barack Obama, toen hij zijn politieke carrière begon en vaak weg was.

Het koppel bezocht in die periode ‘een handvol keren’ een counselor waardoor Michelle Obama zich realiseerde dat ze meer ‘de leiding’ had over haar geluk dan ze zich tot dan toe had gerealiseerd. ,,Dat was mijn omslagpunt”, legt ze uit. “Mijn moment van zelfbewustzijn.”

Het is de eerste keer dat Michelle Obama dieper ingaat op haar leven als presidentsvrouw. Gedurende die tijd heeft ze weinig prijsgegeven over haar ervaringen of gevoelens.

Trump

Obama veroordeelt het opscheppen van Donald Trump over de beruchte ‘Access Hollywood’-tape uit 2005 waarin Trump pocht over seksueel misbruik van vrouwen. In de video, opgenomen voor een tv-programma dat Trump destijds maakte, vertelt hij hoe makkelijk het is om als ‘ster’ vrouwen te krijgen en doet Trump zijn berucht geworden uitspraak ‘You just grab them by the pussy’.

Obama beschuldigt Trump ook van het ‘stalken’ van Hillary Clinton door het gebruik van intimiderende lichaamstaal, tijdens een verkiezingsdebat met zijn tegenstander in 2016. Ze beschrijft hoe Trump die avond Clinton steeds van dichtbij volgt rond het podium, in haar buurt staat en ‘probeert haar aanwezigheid te minimaliseren’. Trumps boodschap was volgens Obama, in vetgedrukte woorden in het boek: ,,Ik kan je pijn doen en ermee wegkomen.”

Volledig scherm
Michelle en Barack Obama. © REUTERS

Combinatie met Barack 

Becoming wordt dinsdag in het bijzijn van tienduizenden mensen gelanceerd in het United Center van Chicago, de stad waar ze geboren en getogen is. De presentatie - met entreeprijzen die variëren van iets minder dan dertig tot duizenden dollars - zal worden geleid door Oprah Winfrey. 

Tijdens een grootscheepse promotietour doet Obama vervolgens diverse steden in de VS en daarbuiten aan. Zo is de voormalige first lady op 3 december in de Royal Albert Hall in Londen. Ook daar loopt het storm. Terwijl er slechts 2900 zitplaatsen zijn, waren er meer dan veertigduizend aanvragen. Tien procent van opbrengst van alle promotie-evenementen wordt geschonken aan lokale goede doelen, scholen en gemeenschappen.

Het boek van Michelle Obama maakt deel uit van een gezamenlijke deal met de volgend jaar verwachte memoires van voormalig president Barack Obama. Het tweetal krijgt volgens Amerikaanse media tientallen miljoenen dollars voor het schrijven van de boeken. De Obama’s hebben gezegd dat ze een ‘belangrijk deel’ van hun gage zullen doneren aan liefdadigheidsinstellingen, waaronder de Obama Foundation.

Volledig scherm
© AP
  1. Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwagens zijn gemaakt om snel te rijden’
    PREMIUM

    Giovanni rijdt vrienden dood en vecht schuld aan: ‘Sportwa­gens zijn gemaakt om snel te rijden’

    Volgens de rechter bestaat er geen twijfel over de schuld van Giovanni F. (26) uit het Belgische Willebroek. Twee twintigers – onder wie zijn eigen achterneef – stierven omdat F. met zo’n 200 kilometer per uur hun auto van de weg ramde. Daarvoor werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf, maar die vecht hij nu aan. ,,Sportwagens zijn nu eenmaal gemaakt om snel te rijden.’’