Mexicanen de straat op na schokkende moord jonge vrouw (25): ‘Dit moet stoppen’

VIDEOGrote groepen Mexicanen zijn gisteren in verschillende steden de straat opgaan om te protesteren tegen femicide: het doden van vrouwen vanwege hun geslacht. De aanleiding voor de massale demonstraties is de brute moord op de 25-jarige Ingrid Escamilla. 

De vrouw werd doodgestoken en verminkt door haar vriend. Een lokale krant besloot de foto’s van haar verminkte lichaam op de voorpagina te zetten, tot grote verontwaardiging van veel Mexicanen, die de publicatie op sociale media als ‘respectloos’ en ‘walgelijk’ bestempelen.

Het leeuwendeel van de demonstranten dat gisteren de straat op ging, bestond uit vrouwen. Ze scandeerden onder meer ‘niet nog één moord’ en riepen de overheid op om in te grijpen tegen de toenemende femicides.

Jaarlijks worden duizenden Mexicaanse vrouwen gedood. Vermoed wordt dat de helft van hen wordt omgebracht vanwege hun geslacht. In veel gevallen is de dader een bekende, vaak partner, van het slachtoffer. De meesten worden in huis gedood door exen of partners, soms voor de ogen van hun eigen kinderen. Veel lijken vertonen tekenen van marteling en seksueel geweld. Volgens Amnesty International kent het land waarschijnlijk het hoogste aantal femicides van Latijns-Amerika.

Afgelopen zomer gingen mensen in Mexico-Stad de straat op toen een minderjarig meisje was verkracht door vier politieagenten. Later werd in Mexico-Stad de noodtoestand uitgeroepen vanwege het toenemende geweld tegen vrouwen. Burgemeester Claudia Sheinbaum hoopte dat het probleem zo zichtbaarder zou worden.

Geweld tegen vrouwen is ook in andere Latijns-Amerikaanse landen een probleem. Jaarlijks sterven duizenden vrouwen in Latijns-Amerika door femicide. Tot de gevaarlijkste landen voor vrouwen behoren ook Honduras en El Salvador. Op de derde plaats staat Argentinië, waar volgens onderzoek gemiddeld elke dertig uur een vrouw wordt vermoord. 

Volledig scherm
© Reuters
Volledig scherm
In Mexico-Stad werd ook het presidentieel paleis beschilderd met de tekst femicidestaat. © Reuters
Volledig scherm
© AFP