Deze koala heeft geluk.
Volledig scherm
Deze koala heeft geluk. © PAUL SUDMALS via REUTERS

Meer dan achtduizend koala’s in Australische deelstaat dood door bosbranden

In de Australische deelstaat New South Wales (NSW) zijn meer dan achtduizend koala’s gestorven door de aanhoudende bosbranden, meldt SBS News. Dat is de schatting van de Australische minister van Milieu, Sussan Ley. Het gaat om zo’n 30 procent van het totaal aantal koalaberen in de deelstaat.

,,Dat komt omdat 30 procent van het leefgebied van de koala’s is vernietigd’’, zei Ley vrijdag. ,,Maar we weten meer zodra de branden zijn geblust.’’ De minister noemde de koala  ‘een van onze meest iconische soorten’.

In de deelstaten New South Wales, Victoria en South Australia woeden al wekenlang hevige bosbranden. Rond Sydney is de noodtoestand afgekondigd. In de regio worden ook temperatuurrecords gebroken en is de hoogste alarmfase van kracht. In New South Wales bestrijden zo’n 2500 brandweermannen het vuur.

Tientallen bewoners raakten al gewond en huizen zijn verwoest. Ook zijn er meerdere doden gevallen.

Een van de Australische brandweermannen hielp eerder deze maand een dorstige koala aan water. Bekijk hieronder de beelden.

 1. Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmokkel in auto’s met geheime bergruimtes
  PREMIUM
  Update

  Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van drugssmok­kel in auto’s met geheime bergruim­tes

  In het Belgische Genk is de Koerdische familie van de 42 dagen lang ontvoerde 13-jarige jongen een bekende naam in het criminele milieu. De familie raakte geregeld verwikkeld in drugsonderzoeken. Vooral M.T., de oom van de ontvoerde jongen, was een zwaargewicht en zit nu een celstraf van 15 jaar uit. De familie liet drugs via containers naar de havens van Antwerpen of Rotterdam komen. De cocaïne werd versneden en vacuüm verpakt in verborgen opslagplaatsen in Genk, Hasselt en As.
 2. Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstikking door grote druk op nek en rug’
  Update

  Eigen autopsie familie Floyd: ‘George kwam om het leven door verstik­king door grote druk op nek en rug’

  Uit een autopsie in opdracht van de familie van George Floyd blijkt dat de zwarte Amerikaan stierf aan verstikking als gevolg van grote druk op zijn nek en rug. De resultaten van het onderzoek wijken sterk af van de eerdere autopsie door justitie. Daarin wordt gesteld dat de 46-jarige Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag.
 3. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

  Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

  In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.