Massale evacuatie in Duitse stad, WOII-bom succesvol onschadelijk gemaakt

VIDEOZo’n 12.000 inwoners van de Duitse stad Düsseldorf zijn vrijdagavond geëvacueerd vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog, eerder vandaag. De evacuatie was tegen middernacht afgerond. Daarna kon de explosievenopruimingsdienst aan de slag. Om 1.15 was de tien ton zware bom uiteindelijk onschadelijk gemaakt. 

De evacuatie had afgerond moeten zijn om 22 uur maar liep vertraging op doordat een aantal mensen weigerden hun woningen te verlaten. 

Volledig scherm
Hulpdiensten bezig met de evacuatie van een van de twee seniorencomplexen. © Feuerwehr MH

De bom werd vanmorgen ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden op het terrein van de voormalige gevangenis in de Ulmenstrasse in de wijk Derendorf, ten noorden van het stadscentrum. In een straal van 500 meter in gevarenzone A moesten 11.650 mensen hun woningen verlaten. Onder hen ook 200 bewoners van twee seniorencomplexen. De brandweer reed met luidsprekers door de straten en vroeg bewoners hun huizen te verlaten. ,,Schakel verwarmings- en kooktoestellen uit, doof open vuur”, luidde het volgens de krant Rheinische Post.

In gevarenzone B, in een straal van 1000 meter van de plek, moesten 19.245 bewoners binnenblijven. Ze kregen het advies om zich na 22.00 uur niet in de buurt van ramen op te houden. Dit in verband met een mogelijke drukgolf en eventueel rondvliegend glas. 

Het openbaar vervoer in de omgeving lag stil of werd omgeleid. In totaal waren meer dan 500 mensen van brandweer, reddingsdiensten, hulporganisaties, stedelijke autoriteiten, politie en Rheinbahn (tram, bus en S-Bahn) op de been. De bom was volgens deskundigen een Engelse tientonner met ontsteking. Stadsbestuur en politie besloten omstreeks het middaguur dat het projectiel nog vandaag onschadelijk gemaakt moet worden.

Vliegverkeer

Volgens de luchthaven van Düsseldorf ondervond het vliegverkeer geen hinder door het onschadelijk maken van de bom. Dat kwam doordat nachtvluchten niet zijn toegestaan. Er werd rekening met hinder gehouden als het onschadelijk maken voor middernacht zou plaatsvinden.  ,,We verwachtten nog een handjevol vliegtuigen die dan niet zouden mogen landen en ook niet over het bewuste gebied zouden mogen vliegen”, verklaarde een woordvoerder tegenover de omroep WDR. De toestellen hadden in dat geval een “ererondje” in de lucht moeten maken totdat de bom onschadelijk was gemaakt.

Dortmund

In Dortmund, zo'n 70 kilometer naar het noordoosten, werden vorige week zaterdag ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd omdat het stadsbestuur vermoedde dat er vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog lagen. Er werden er uiteindelijk twee gevonden en onschadelijk gemaakt. 

In Duitsland worden vaker niet-ontplofte bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Zo werden in 2017 65.000 mensen geëvacueerd in de grootste operatie in zijn soort sinds 1945, toen in Frankfurt een enorme Britse bom van 1,4 ton werd ontdekt.

 1. Ontsnapte Russin weer in quarantaine, Nederlandse cruisegangers vlogen stiekem naar huis
  liveblog corona

  Ontsnapte Russin weer in quarantai­ne, Nederland­se cruisegan­gers vlogen stiekem naar huis

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.